Немачки дипломата: Не повезивати судбину „Северног тока 2“ са Наваљним

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПрипадници полиције спроводе руског блогера Алексеја Наваљног у притвор
Припадници полиције спроводе руског блогера Алексеја Наваљног у притвор - Sputnik Србија
Пратите нас
Координатор немачке владе за послове са Русијом Јохан Затхоф и представник Социјалдемократске партије, члана владајуће коалиције, изјаснио се против нових санкција Русији и позвао да се судбина „Северног тока 2“ не повезује са хапшењем Алексеја Наваљног.

Затхоф је дао интервју за лист „Зарбрилер цајтунг“ који ће бити објављен у понедељак.

У одломку из интервјуа, који је објављен у недељу, Затхоф је прокоментарисао односе са Русијом. Он сматра да нема потребе за увођењем нових санкција Русији, јер „то не решава проблеме“. Осим тога, координатор је позвао да се судбина „Северног тока 2“ не повезује са хапшењем Наваљног. „Ове две теме нису међусобно повезане“, рекао је он.

Затхоф је такође позвао на пуштање на слободу свих приведених у суботњим неодобреним протестима у Русији.

„Када људи на демонстрацијама желе да изразе своје мишљење, то треба да чине без страха од државног насиља, хапшења или других репресивних мера. Хитно ослобађање мирних демонстраната и Алексеја Наваљног био би први корак за враћање изгубљеног поверења (у власти Русије)“, констатовао је Затхоф.

Питање увођења нових санкција разматра се у Европској унији у контексту хапшења Наваљног. Тако је Европски парламент због тога у четвртак усвојио резолуцију у којој захтева да владе земаља ЕУ хитно спрече окончање пројекта „Северни ток 2“, као и да појачају рестриктивне мере против Русије у вези са његовим хапшењем.

Неодобрене протестне акције одржане су у суботу у различитим градовима Русије. Присталице опозиционог лидера Алексеја Наваљног позвале су људе да изађу на улице. Руско Министарство унутрашњих послова и Генерално тужилаштво више пута су упозоравали на одговорност и организатора и обичних учесника на неодобрене акције.  

Руски опозиционар Алексеј Наваљни вратио се из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви. Одређен му је притвор од 30 дана где ће чекати рочиште на којем ће бити одлучено да ли ће му условна казна бити замењена казном затвора. Рочиште је заказано за 29. јануар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала