Рим на седам брежуљака и храброст народа: Чиме је Русија задивила Наполеона

© Wikipedia / Албрехт АдамНаполеон пред спаљеном Москвом
Наполеон пред спаљеном Москвом - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Војска француског императора Наполеона 24. јуна 1812. године, без објаве рата, извршила је инвазију на територију Русије. Руска војска се супротставила стратегијом паљења земље и избегавањем великих битака. Чиме је још Русија задивила француску војску?

Тактика руске војске

Тактика руске војске је буквално поразила Наполеона. Под вођством генерала Барклаја де Толија, војска се држала тактике сталног повлачења: из Витебска, Смоленска, на крају и из Москве. Руси су ушли у само две битке са Французима до тренутка када је генерал Михаил Кутузов преузео команду над војском.

Прешавши границу огромног Руског царства француске војнике су сачекали пусти градови и глад. Одмах је почела паника. Бонапарта, док је био на острву Света Јелена, се сећао: „Моји пукови, запрепашћени што после толико тешких и убилачких прелаза плодови њиховог труда изгледају све даље, почели су забринуто да гледају на даљину која их раздваја од Француске“.
© Wikipedia / Јавно власништвоНаполеон Бонапарта на царском трону, насликао Жан Огист Доминик Енгр, 1806
Рим на седам брежуљака и храброст народа: Чиме је Русија задивила Наполеона - Sputnik Србија
Наполеон Бонапарта на царском трону, насликао Жан Огист Доминик Енгр, 1806

Дебеле зидине

Прича о непробојним зидинама Смоленска заузима целу једну страницу у Наполеоновим белешкама. После одушевљења дивним погледом на град, Наполеон наставља да описује бесмислене покушаје освајања.

„Употребио сам сву артиљеријску резерву да бих извршио пробој, али узалуд, наша топовска ђулад су запињала у невероватно дебеле зидине и нису експлодирала. Било је могуће урадити само једно, усмерити сво наше оружје на две куле, али нисмо знали која је дебљина зидова“.

Пожари

Кретање Наполеонове војске је било праћено пожарима, паљени су градови, путеви и усеви. Руси су палили све: куће, продавнице, улице. У Смоленску, Гжатску и Малом Јарославу Французи су сами гасили пожаре.

Наполеон је у белешкама приметио са тугом: „Москва се претворила у море ватре. Поглед са балкона Кремља био би достојан Нерона, који је запалио Рим, што се мене тиче, ја никада ово не бих урадио, од ове ужасне слике као да ми је срце прокрварило“. 

Москва

Уметност руских градитеља је задивила Наполеона. Он је у својим мемоарима описивао куле Смоленска и на тај начин оправдавао свој војни неуспех.

Москва је одушевила француског императора: „Саграђена је као Рим, на седам брежуљака, Москва пружа сликовит поглед“.

Треба видети слику града који је полуевропски, полуисточни, са двеста цркава и хиљаду поглавља који се над њим надвијају, како би се разумело то што смо ми доживели, када смо са Поклоне горе видели испред себе Москву“.

Путеви

Наполеон је прошао многим руским путевима и скоро сви су му били тешки за освајање. У својим сећањима Бонапарта је руске путеве називао изузетно непроходним.

„Недостатак информација о стању на путевима, непотпуне и непоуздане мапе, били су разлог што се нисам усудио да војску упутим у више праваца, јер ништа није могло да докаже постојање проходних путева", писао је Наполеон.

Партизани

Наполеона је највише изненадило и изазвало поштовање понашање руског народа.

О народу је Наполеон рекао: „Најстрашнија војска не може успешно да води рат против народа, који је решио да победи или да умре. Нисмо више имали посла са становницима Литваније, равнодушним посматрачима великих догађаја. Читаво руско становништво је у тренутку нашег доласка остављало своје домове. На нашем путу смо видели само напуштена и запаљена насеља. Одбегло становништво је формирало банде које су се бориле против нас“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала