Смањује се број сахрана у Београду

CC0 / Pixabay / Гробље
Гробље - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Дани када се дневно на градским почивалиштима обављало између 70 и 75 сахрана су иза нас. Број сахрана je и даље повећан, али ни приближно као у децембру када је сахрањено двоструко више људи него 2019.

Сада родбина, како кажу у ЈКП „Погребне услуге” у Београду, на сахрану или кремацију најмилијих чека два до три дана. А прошлог месеца чекало се и више од пет дана иако су радници ове фирме радили викендом, што иначе није уобичајено, пише Политика.

"Број сахрана у овом месецу је повећан у односу на исти период претходне године, али се смањује у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом. Прошлог месеца број сахрана био је повећан обавили смо 2.174 сахране и кремације, док је у истом месецу 2019. године обављено 1.068 сахрана и кремација. У децембру је на гробљима у нашој надлежности просечно обављано 70 дo 75 сахрана дневно", кажу у „Погребном”.

Када је реч о заказивању сахрана, оно се разликује од гробља до гробља, али сада се чека два, највише три дана на Новом бежанијском гробљу, где је и највећи број сахрана. То је ипак знатно мање него у периоду од краја новембра до краја децембра када се на сахране чекало и више од пет дана.

Ове године увећан је и број кремација. Пре две године, 2019, „Погребно” је обавило 2.857 кремација, док их је у току 2020. било обављено 3.319. Удео кремација у укупном броју сахрана се у овом периоду повећао са 21,6 на 21,8 одсто.

У престоници већ низ година постоје планови за изградњу и проширење гробаља, чиме ће се омогућити уредно сахрањивање на територији главног града у наредних педесет година.

"Реализацији планова на путу су стајали нерешени имовинскоправни односи, који су сада разрешени, па је прошле године усвојена Одлука о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању на основу чега ће град добити четири нова гробља. То су Бежанија 2, Лешће 2, гробље у Калуђерици и у Батајници. Ова нова почивалишта биће у нашој надлежности", објашњавају у овом предузећу.

Предвиђено је да се гробље Лешће 2 налази са леве стране Сланачког пута у односу на гробље Лешће, а да Бежанија 2 буде прекопута Улице Марка Челебоновића у односу на Ново бежанијско гробље према Кванташу. Ново гробље у Батајници налазиће се на периферији насеља Батајница, а ново гробље у Калуђерици планирано је на локацији између овог насеља и Гроцке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала