Вучић: Британски сој вируса корона стигао у Србију

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је британски сој вируса корона стигао у Србију. Вучић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да га је о томе јутрос обавестио министар здравља Златибор Лончар.

Вучић је рекао да га нови сој вируса плаши због великог броја заражених тим сојем у Великој Британији, али је поручио да за сада нема места паници, јер су изоловани сви контакти са којима је путница из Лондона била.

Истакао је да је она на ПЦР тесту по уласку у земљу била негативна, а да је благе симптоме добила нешто касније, док њен супруг има теже симптоме.

Иако се нови сој вируса појавио у нашој земљи, Вучић каже да за сада неће бити “закључавања” која због новог соја постоје у Немачкој, Великој Британији, Француској…

Вучић је истакао да је важно да је Институт "Торлак" урадио добар посао и да је нови сој откривен на време, како би сви контакти били изоловани. Навео је да није било могуће спречити да нови сој уђе у земљу.

Зато је сада, поручује, важно да се настави са вакцинацијом, која је, додаје, делотворна и против новог соја.

Вучић је казао да се ситуација у вези са појавом новој соја прати и да наши стручњаци истражују да ли је тај сој опаснији од обичног, а на држави је, каже, да набави што више вакцина.

Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија
Вучић: Очекујем победу „коалиције за велику Албанију“ и велике притиске на Србију

Данас теже набавити вакцину него нуклеарно оружје

Вучић је рекао да је данас теже набавити вакцину против короне, него нуклеарно оружје, додавши да је забринут по том питању и да то не крије.

“Данас и јуче, синоћ, прексиноћ имали смо бесане ноћи, заједно са Аном Брнабић и људима из владе, неколико важних разговора сам обавио са светским лидерима, мојим пријатељима, са којима имам и добар лични контакт, покушавајући да набавим вакцине”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија у региону убедљиво прва по стопи вакцинације на 100.000 људи, у Европи четврта, а девета у свету.

“Очекујемо да сутра будемо трећи у Европи, да престигнемо Данску. Испред нас су само Малта и Велика Британија”, рекао је Вучић.

Председник је навео да се очекује да данас буде вакцинисано 50.000 људи, будући да расте интересовање за цепиво.

“То говори да се Србија изузетно одговорно понашала, да смо мудро водили политику, за заштиту живота људи. Свим вакцинама које смо до сада увезли спасили смо хиљаде живота људи”, рекао је Вучић.

Он је истакао и да је Србија кинеску вакцину платила много мање од њене пуне цене.

“Још у октобру сам писао Си Ђинпингу, молио га и цена је драстично спуштена”, рекао је Вучић.

Србија од 2012. претекла 14 земаља ЕУ у здравству

Србија је од 2012. године претекла 14 земаља ЕУ по квалитету здравствене заштите, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да смо по томе били 2012. последњи на листи, док смо данас претекли чак 14 држава ЕУ.

"Бољи смо од Шпаније, Италије, Словеније, Ирске, Хрватске, Кипра, Малте, Литваније, Грчке, Летоније, Бугарске, Пољске, Мађарске и Румуније", навео је Вучић.

Србија по паду БДП-а од један одсто убедљиво најбоља у Европи

Србија је са падом БДП-а од један одсто убедљиво најбоља у Европи у 2020. години, изјавио је Вучић.

"Прва следећа земља у Европи је на минус три одсто, Црна Гора рецимо на минис 16, Хрватска на минис 10", рекао је Вучић на Првој.

Каже да се драстично мењају геополитичке и геоекономске прилике у свету. Корона их брже мења него Други светски рат и ко ће да се снађе и бори за државу на најбољи могући начин", рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

За 10 дана нови пакет помоћи

Нови пакет помоћи привреди и грађанима биће донет у наредних 10 дана, изјавио је Вучић.

"Ми нисмо у локадауну, нама раде ресторани и до 20 сати, гледамо да људи раде и преживе. Идемо са новим пакетом помоћи и очекујте да у наредних 10 дана изађемо са новим пакетом", рекао је он.

Не питајте одакле паре, додао је Вучић и истакао да држава то може захваљујући одговорној политици.

"Имамо паре, али немамо ћуп да избацујемо колико сви желе. Али, ћемо опет економију да сачувамо и зато су нам потребне вакцине и зато ћемо већ следеће недеље да обавестимо јавност да ћемо мало да поправимо салдо у броју вакцина, иако је то немогуће обећати у овим условима", казао је Вучић.

Истиче да је сваку вакцину увозила и платила држава без икаквог посредника.

"Нема ниједног посредника, када будете видели цену споменик ћете да ми дижете једног дана. Не смем да кажем цену јер ће сви да траже онда од Кинеза по тој цени да траже. Ја због њих не смем да кажем".

Каже да неће ни због Американаца да каже цену јер су дали поштену цену.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала