Бајден: Постојање проблема између САД и Русије не искључује продужење Споразума о стратешком оружју

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе једнако су усмерене на проширење Споразума о стратешком офанзивном наоружању и на покретање проблематичних питања са Русијом, изјавио је амерички председник Џо Бајден.

„Можемо да радимо у обостраном интересу наших земаља, на новом Споразуму о стратешком наоружању и истовремено јасно ставимо до знања Русији да смо веома забринути због њиховог понашања, било да је то (руски блогер Алексеј) Наваљни, било да се ради о (хакерском нападу преко софтвера) ‘Солар виндс’ или извештајима о новчаним наградама за главе Американаца у Авганистану“, одговорио је Бајден новинарима на питање да ли ситуација са Наваљним може да разруши продужење Споразума о стратешком офанзивном наоружању који истиче у фебруару.  

Бајден је додао и да је од министарстава затражио да му доставе извештаје о свим проблематичним питањима са Москвом.

„Без оклевања ћу покретати проблематична питања са Русијом“, закључио је он.

Русија је раније више пута негирала све оптужбе.

Руски опозиционар Алексеј Наваљни вратио се са лечења из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви. Одређен му је притвор од 30 дана где ће чекати рочиште на којем ће бити одлучено да ли ће му условна казна бити замењена казном затвора. Рочиште је заказано за 29. јануар.

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања је споразум између Русије и Сједињених Америчких Држава о обостраном смањењу арсенала распоређеног стратешког нуклеарног наоружања. На снази је до 5. фебруара 2021. 

У октобру 2020. године Бела кућа је саопштила да неће прихватити предлог Русије о продужењу Споразума на годину дана без икаквих услова. САД су предлагале да се Споразум продужи под условом да стране замрзну свој нуклеарни арсенал. Председник Русије Владимир Путин предложио је октобра прошле године да се овај Споразум продужи на годину дана без икаквих предуслова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала