Бела кућа позвала на ослобађање Наваљног и притворених демонстраната

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПрипадници полиције спроводе руског блогера Алексеја Наваљног до притвора
Припадници полиције спроводе руског блогера Алексеја Наваљног до притвора - Sputnik Србија
Пратите нас
Бела кућа позива Русију да ослободи блогера Алексеја Наваљног и све оне који су приведени на неодобреним протестима, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

 

„Једноставно ћу поновити наш позив руским властима да ослободе све притворене због остваривања њихових универзалних права и хитно и безусловно ослободе Алексеја Наваљног“, рекла је Псакијева, недавно постављена портпаролка председника Џоа Бајдена, након што је прочитала изјаву Стејт департмента.

Говорећи о одговору на притварање Наваљног, она је рекла да ће амерички председник Џо Бајден оставити све опције на столу.

„Као што је и увек било, председник задржава право да одговори када и како одлучи. И у том случају неће искључивати (ниједну) опцију“, рекла је она.

Портпаролка је подсетила да је Бајден наложио обавештајној заједници и другим структурама да истраже недавне догађаје који се приписују Русији, попут хакерског напада преко софтвера „Солар винд“ и наводно тровање Алексеја Наваљног.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на редовном брифингу. - Sputnik Србија
Захарова: Упутићемо Америци ноту због ширења дезинформација

„Желимо да овај извештај буде припремљен“, рекла је она, говорећи о перспективама одговора Вашингтона.

Неодобрене протестне акције одржане су у суботу у различитим градовима Русије. Присталице опозиционог лидера Алексеја Наваљног позвале су људе да изађу на улице. Руско Министарство унутрашњих послова и Генерално тужилаштво више пута су упозоравали на одговорност и организатора и обичних учесника на неодобрене акције.  

Министарство спољних послова Русије раније је посаветовало стране политичаре који коментаришу ситуацију са Наваљним да поштују међународно право и позабаве се проблемима у својим земљама, а у понедељак је министар спољних послова Сергеј Лавров приметио да су изјаве западних политичара на ову тему као прекопиране. Са своје стране, портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да Кремљ не намерава да слуша изјаве из иностранства о Наваљном.

Руски опозиционар Алексеј Наваљни вратио се са лечења из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви. Одређен му је притвор од 30 дана где ће чекати рочиште на којем ће бити одлучено да ли ће му условна казна бити замењена казном затвора. Рочиште је заказано за 29. јануар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала