Британска историчарка: „Мајка-Волга“ – сведок и учесник у изградњи руске историје

© Sputnik / Alexey Malgavko / Уђи у базу фотографијаЈарослављ и река Волга
Јарослављ и река Волга  - Sputnik Србија
Пратите нас
Величанствена река Волга не само што је вековима хранила становништво Русије, већ је одиграла и кључну улогу у ширењу земље, писала је британска историчарка Џенет Хартли у својој књизи „Волга. Историја“, чију рецензију је написао часопис „Спектатор“.
Списатељица је истакла да је хиљаду година „мајка-Волга“ била активни учесник и сведок судбоносних догађаја у руској историји.

Како је прецизирала, Златна хорда је на њеним обалама подизала своје градове, а у подручјима у пределу доњег тока реке одвијали су се устанци Степана Разина и Емељана Пугачова.

„Волга је постала кључна граница Русије у Стаљинградској бици, где је Стаљин дао сензационално, судбоносно наређење: 'Ни корак назад!'“, наведено је у чланку.

У раду историчарке примеђује се мултинационалност и мултиконфесионалност Поволшког федералног округа, у којем живе Руси, Татари, Чуваши, Мари, Мордвини, Удмурти, Башкири и други народи.

„У Астрахану, руским 'комерцијалним вратима' на истоку, трговали су Јермени, Персијанци и Индијци. То је чинило Русију богатим, просперитетним тржиштем, иако је такође задавало глабовољу њеним владарима“, наведено је у чланку.

Закључак часописа је да књига британске историчарке о Волги позива на дивљење „мрачној величанствености“ једне од најстаријих река на планети.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала