Научници раде на еликсиру младости за „болесне од лепоте“

CC0 / / Девојка са црвеним ружем
Девојка са црвеним ружем - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Корејски истраживачи су развили генску терапију за људску кожу која може да учини „старење повратним феноменом“.

Научници јужнокорејског института за науку и технологију открили су метод којим ћелије коже „постају млађе“. Они тврде да се њихова техника може користити за „преокретање процеса старења и спречавање болести повезаних са старењем, али и продужење животног века“.

Говорећи за РТ, професор са Универзитета Гуанг Јуен Чу, водећи научник у студији, рекао је да је кожа у лабораторији ревитализована „драматично“ и додао да нова техника „не утиче само на кожу већ и на цело тело“.

Професор Чу описао је своју технику као „улазна врата за нову генерацију која старење доживљава као реверзибилни биолошки феномен“. Истраживање се ослања на употребу хемијске инхибиције и интерференције гена за „искључивање“ молекула због којег ћелије старе. Истраживачи су успели да „поново пробуде“ ћелије коже у лабораторији и подстакну њихову способност поправљања и деобе у нове верзије њих самих.

Резултати су показали да је укупна функционалност кожног ткива обновљена, кожа добила здраву количину колагена и еластичних влакана, ослобађајући ткиво од бора. Техника обећава крај старења коже које носи проблеме попут сувоће, бора, губитка еластичности и порозности коже.

Опседнутост младошћу и лепотом

Очигледно је да је индустрија козметичке хирургије у Јужној Кореји жели да искористи било који нови метод који обећава да ће млитава кожа, старачке пеге и наборана чела постати ствар прошлости. Знају да вредност ових третмана може само порасти јер никад у историји није било толико старог становништва на целом свету. По неким проценама, 700 милиона људи старије је од 60 година, а жеља да буду заувек млади може само да се појача.

Маске и седење ко куће после интервенција

Опседнутост спољним изгледом појачана је нашом зависношћу од друштвених мрежа као што су Фејсбук, Тик-ток и Инстаграм. Јужна Кореја је на врху листе данашњих култура „болесних од лепоте“. Израз „болесни од лепоте“ сковала је амерички психолог професорка Рени Енгелн, која је описала растућу тенденцију да се лепота стави на врх приоритета. Што значи да ће људи за свој изглед уложити више новца, средстава и времена него што је здраво.

У Јужној Кореји лепотом су опседнуте жене, али и све већи број млађих мушкараца, који покушавају да изгледају као дечаци с порцуланским лицем. Током пандемије забележен је нагли пораст потражње за естетском хирургијом. Трагачи за естетским савршенством користе предности ношења маски за лице и седе више код куће, тако да могу чешће да иду на интервенције. Статистике Међународног друштва за естетску и пластичну хирургију из 2019. откриле су да Јужна Кореја има највећи број пластичних хирурга на свету, а 60 одсто жена у доби од 20 година имало је естетски подухват.

Који су недостаци?

На питање да ли би неконтролисана подела ћелија могла довести до стварања малигних ћелија, професора Чу каже да ће ове генетски уређене ћелије коже моћи да се обнављају без претварања у канцерогене. Када нису примљени никакви спољни сигнали раста, ћелије су „умрле апоптозом“. Апоптоза је програмирана ћелијска смрт која се природно дешава када је људско тело у раној фази развоја. На тај начин, он каже да на кожи неће бити накупина „сенесцентних ћелија“ које могу да изазову упале у њиховој околини.

Али они који се надају да ће боре повући чудесним леком професора Чуа, мораће да имају дубоке џепове. Рекао је да су високи и трошкови увођења тренутне процедуре у фазу у којој се може користити у операцијама. Његов приступ биће спреман за тржиште у року од „пет до седам година, у зависности од успеха будућих експеримената“. Међутим, он тврди да би до тада „могао да замени садашње пластичне операцију за ублажавање бора“. А оно што је узбудљивије је да ће метода моћи да „преокрене губитак мишића и деградацију мозга“, па чак може да се користи и као „антиканцерогена терапија“.

Међутим, фактор трошкова могао би да нагласи растућу поделу на богате и сиромашне, а да не помињемо замагљивање разлике између младих и старих. Шта ако се деси да бакама на младалачким фасадама завиде њихове унуке? Или шта кад се сретну два пензионера, један носи дубоке наборе година, други се размеће порцеланском кожом поп певача.

Ова револуционарна нова техника може вратити лице некадашњој младости, али да ли ће поправити крхкост и несигурност особе испод коже?

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала