Кустурица последњег дана Кустендорфа: Европа постаје оно што су САД некада биле

© Фото : КустендорфЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Све је ’преексплоатисано’. Европа постаје оно што су Сједињене државе некада биле, али са много лакшим приступом, рекао је Емир Кустурица последњег дана фестивала приликом пројекције филма „Каменоломац“ и разговора са редитељским двојцем, браћом Де Серио.

Доделом награда за најбоље филмове затворен је четрнаести по реду Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, а последњег дана приказани су и филмови „Каменоломац“ Ђанлуке и Масимилијана Де Сериоа као и последњи филм Ким Ки ДукаРастварање“ које су пратили разговори Емира Кустурице са ауторима и сарадницима.

Европа је преексплоатисана

Филм „Каменоломац“ тематизује борбу људи који су изгубили битку са правдом, а аутори, браћа Де Серио објаснили су како су дошли до те проблематике.

„Пре неколико година смо прочитали у новинама да је једна Италијанка умрла на пољу током радног времена. Власник поседа ју је експлоатисао. Та чињеница нас је, нажалост, подсетила на нашу личну, породичну причу која се догодила пре 17 година, када је наша бака умрла на истом простору и у истим животним условима, јер је исто тако била радник на њиви. Почели смо са идејом да се време,  током свих ових година, није променило,“ рекли су аутори.

„Све је ’преексплоатисано’“, надовезао се Кустурица.

„Европа постаје оно што су Сједињене државе некада биле, али са много лакшим приступом“, тврди он.

© Фото : КустендорфЕмир Кустурица у разговору са браћом Де Серио
Кустурица последњег дана Кустендорфа: Европа постаје оно што су САД некада биле - Sputnik Србија
Емир Кустурица у разговору са браћом Де Серио

Ким Ки Дук, фигура какву Запад нема

Емир Кустурица разговорао је и са Динаром Жумагалијевом која је продуцирала филм Ким Ки ДукаРастварање“ и у њему играла главну улогу.

„Жао ми је што мој друг није више са нама. Овај филм је потврда да је он био велики таленат и да је са вама направио, могу да кажем, врло озбиљан и дубок филм“, рекао је Кустурица.

„Био је фигура какву Запад нема. И зато ми је јако драго што је снимио филм код вас у Казахстану“, признао је домаћин фестивала.

Златно јаје за филмове „Пресуда у случају К.“ и „Право по рођењу“

Четрнаести Кустендорф завршен је доделом награда филмовима из такмичарког програма, а Златно јаје добила су два филма: „Пресуда у случају К.“, редитеља Узгира Анила из Аустрије и филм „Право по рођењу“, редитељке Инбар Хореш из Израела.

Жири у саставу Мики Манојловић, Аличе Рорвахер, Бруно Таријер и Мишел Аматје одлуку су донели једногласно.

„Та два филма су по нашем мишљењу најбоља јер имају све. Имају врло добре приче, одлично су режирани, снимљени и монтирани, глума је добра, све“, рекао је глумац Мики Манојловић приликом саопштавања имена добитника.

Манојловић је истакао да су сви редитељи чији су се филмови нашли у такмичарском програму 14. Кустендорфа веома талентовани.

„Надамо се да ће редитељи свих филмова, нарочито аутори два победничка филма постати велики редитељи. У блиској будућности“, казао је славни глумац.

© Фото : КустендорфЗлатно јаје за филмове „Пресуда у случају К.“ и „Право по рођењу“
Кустурица последњег дана Кустендорфа: Европа постаје оно што су САД некада биле - Sputnik Србија
Златно јаје за филмове „Пресуда у случају К.“ и „Право по рођењу“

Награда Сребрно јаје припала је филму „Киша“ редитеља Пјотра Милчарека из Пољске, за који члан жирија, Бруно Таријер тврди да овај филм добро комбинује хумор, цртање и звук, универзалног је језика и наводи на размишљање.

Бронзано јаје добио је филм „Конзумирати савремено“, редитељке Ане Алексовске из Северне Македоније који говори о уметности и глади.

Награду „Вилко Филач“ за најбољу камеру добио је Сезар Столецки за филм „Доме, слатки доме“ у режији Пољакиње Агате Пушч.

© Фото : КустендорфЧланови жирија: Мики Манојловић, Аличе Рорвахер, Бруно Таријер и Мишел Аматје
Кустурица последњег дана Кустендорфа: Европа постаје оно што су САД некада биле - Sputnik Србија
Чланови жирија: Мики Манојловић, Аличе Рорвахер, Бруно Таријер и Мишел Аматје
Специјална награда редитељу који је трансформисао жену, мушкарца и дете

Специјална награда ове године додељена је филму „У чамцу“, редитеља Бајзака Маматалијева из Киргистана.

„Специјално признање жирија иде редитељу који је трансформисао неколико елемената, жену, мушкарца и дете, у овом филму. Учинио је то на шаљив и снажан начин, и у питању је филм који је стваран, али исто тако и парабола. Колико симболичан, у исто време је и реалан филм. Чак и у бајкама већ знате крај, али радосни сте да ћете опет нешто слично погледати“, рекла је чланица жирија Аличе Рорвахер у свом образложењу.

© Фото : КустендорфДобитници ће награде са 14. Кустендорфа добити поштом
Кустурица последњег дана Кустендорфа: Европа постаје оно што су САД некада биле - Sputnik Србија
Добитници ће награде са 14. Кустендорфа добити поштом
Четрнаест година добрих вибрација и филмова

Оснивач фестивала Емир Кустурица на самом затварању поручио је да он и његови сарадници из године у годину покушавају и успевају да донесу добре вибрације и филмове и истакао да је веома срећан што је још један фестивал одржан.

„Посебно сам радостан што сваке године имамо по 300, 400, 500 филмова, од којих се за половину може рећи да су одлични“, закључио је Кустурица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала