Најбоља „Црна птица“: Роман о губитку оца добитник награде „Политикиног забавника“

© Фото : Приватна архива Александрe ЈовановићАлександра Јовановић
Александра Јовановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Роман „Црна птица“ младе Врањанке Александре Јовановић, овенчан наградом “Политикиног забавника” оригинално је дело базирано на личном искуству губитка оца и представља универзалну причу о одрастању.

“Црна птица”, спој фантастике, хорора и приче о одрастању

„Црна птица“ Александре Јовановић у издању Креативног центра је четрдесет други по реду добитник књижевне награде „Политикиног Забавника“ за најбољу књигу намењену младима а објављену у 2020. години на српском језику.

Жири у саставу: академик Александар Костић, психолог, Ирена Шпадијер, професорка на Филолошком факултету у Београду, Петар Арбутина, извршни директор „Службеног гласника“, Милорад Милинковић, филмски редитељ, и Петар Милатовић, заменик главног и одговорног уредника „Политикиног Забавника“ одлуку је донео једногласно.

Образлажући одлуку, жири је закључио да је „роман ’Црна птица’ младе птица”Александре Јовановић оригинално дело које успешно спаја елементе фантастике, хорора, психолошког романа и универзалне приче о одрастању“.

Млада списатељица Александра Јовановић за Спутњик каже да је одређене ситуације у роману базирала на сопственом животу.

„Главна јунакиња која се зове Жеља живи у мало граду, налик Врању у ком сам одрасла. Као она, и ја сам остала без оца. Помислила сам шта би једна девојчица урадила ако би јој се губитак оца десио изненада и то је био простор за фантастичне елементе који су део њеног унутрашњег света“, каже ауторка.

© Фото : Креативни центарНаслованица награђеног романа „Црна птица“
Најбоља „Црна птица“: Роман о губитку оца добитник награде „Политикиног забавника“  - Sputnik Србија
Наслованица награђеног романа „Црна птица“

Одрасла уз „Политикин Забавник“

Двадесет четворогодишња добитница књижевне награде „Политикиног Забавника“ млада је драматуршкиња, а ово јој је дебитанстки роман.

„Захваљујући овој награди више деце и одраслих имаће прилику да прочита ову књигу, да је некоме поклони, да је заволи, што је највећи дар. Наравно, ту је и чињеница да ми је награду доделио ’Политикин забавник’ уз који сам одрасла као многи од нас. У том смислу, ова награда има посебну драж, везујем је за сопствено детињство и радујем јој се као девојчица а не као одрасла особа“, открива Јовановићева.

© Фото : Приватна архива Александре ЈовановићАлександра Јовановић
Најбоља „Црна птица“: Роман о губитку оца добитник награде „Политикиног забавника“  - Sputnik Србија
Александра Јовановић

Оригинална у избору тема и изразу

На овогодишњи конкурс приспело је 58 наслова а у ужем избору нашли су шест дела. Члан жирија филмски редитељ Милорад Милинковић за Спутњик открива да се роман „Црна птица“ одмах истакао по извору теме и начину приповедања.

„Доста дела која су приспела на конкурс имају љубавну тематику, односно баве се тинејџерским заљубљивањем. Ово је озбиљно дело, тема је занимљива, одлично написана“, каже Милинковић и додаје да се за овај роман одлучио имајући у виду књижевност коју је он читао када је био тинејџер.

„Ми кад смо били мали, није постојала тинејџерска литература, већ су се читала ’озбиљнија’ дела. Конкретно, мени је дуго био омиљени ’АјванхоВолтера Скота. Потом сам читао Сјенкјевича, Стивенсона, Селинџера, Хесеа, Толкина…“, открива Милинковић.

Неизоставни део тинејџерске литературе био је „Политикин забавник“.

„Веома сам почаствован што сам део жирија за награду ’Политикиног забавника’ уз који сам одрастао и који је и даље део мог живота. А од скоро и живота моје ћеркице са којом га редовно читам“, наглашава Милинковић.

Награда „Политикиног Забавника“ за најбоље књижевно дело за младе установљена је 1979. године, а међу лауреатима нашли су се „Шешир професора Косте Вујића“ Милована Витезовића, „Хајдук у Београду“ Градимира Стојковића, „Књига за Марка“ Светлане Велмар-Јанковић, „Ја сам Акико“ Стефана Митића и многи други.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала