Немци и Аустријанци масовно мењају маске против ковида: Хоће ли и Срби морати да баце ове „обичне“

© Sputnik / Стефан ЂурићEпидемиолошке маске Н95 из апотеке
Eпидемиолошке маске Н95 из апотеке - Sputnik Србија
Пратите нас
„Обичне“ маске које носимо да бисмо се заштитили од вируса корона нису најделотворније. Аустријанци и Немци у појединим деловима те земље масовно мењају маске јер су одлучили у да је уместо хируршких маски обавезна употреба „епидемиолошких“. Између ове две врсте маски разлика је толика да се поставља питање – због чега уопште носимо „обичне“?

Хируршке (медицинске) маске не сматрају се респираторном заштитом. Оне спречавају да веће капи телесних течности носиоца маске допру до особе која се налази наспрам њега.

С друге стране, „епидемиолошке“ (респираторне) маске филтрирају најмање 95 одсто честица у ваздуху, укључујући и ситне и крупне. Обе врсте маски могу се купити у апотекама у Србији.

Дакле, главна разлика је у заштитној моћи филтера, која је несумњиво већа код „епидемиолошких“ маски. Због тога су другачије на додир, а и око.

Наравно, постоји и разлика у цени. Спутњик је посетио једну београдску апотеку и сазнао да једна „епидемиолошка“ маска кошта 45 динара, троструко више од хируршке, која кошта 15 динара.

© Sputnik / Стефан ЂурићХируршка маска – епидемиолошка маска Н95 из апотеке
Немци и Аустријанци масовно мењају маске против ковида: Хоће ли и Срби морати да баце ове „обичне“ - Sputnik Србија
Хируршка маска – епидемиолошка маска Н95 из апотеке

Немци и Аустријанци мењају маске, хоће ли и Срби

„Епидемиолошке“ маске препознатиљиве су, пре свега, по стандарду којем подлежу – Н95 (амерички) или КН95 (кинески). Разлика је мала и неважна за просечног корисника.

Професор Медицинског факултета др Горан Белојевић за Спутњик каже да хируршке маске не треба да се примењују за заштиту од вируса, већ да за ту сврху треба да се употребљавају управо оне са стандардом Н95, односно КН95.

„Те маске на електронској микроскопији имају толике поре да вируси практично или не могу уопште да прођу или пролазе у значајно мањој мери. Једино те маске су ефикасне. Ово што се носи, то су најобичније ’салвете‘, које су потпуно ’шупље‘“, изричит је Белојевић.

Он тврди да су многи људи преминули управо због тога што су користили хируршке, а не Н95 маске.

„Н95 зауставља вирусе практично у највећем проценту. То је битно, каква је пропусна моћ тог филтера. Да је уведен стандард Н95 с визирима нико не би умро“, тврди Белојевић.
© Sputnik / Стефан ЂурићН95 зауставља вирусе у највећем проценту
Немци и Аустријанци масовно мењају маске против ковида: Хоће ли и Срби морати да баце ове „обичне“ - Sputnik Србија
Н95 зауставља вирусе у највећем проценту

Проблем са сертификатом

При куповини, наглашава наш саговорник, није битно да ли маска на себи има ознаку стандарда, већ је важно тражити потврду о стандарду, односно сертификат који издају установе акредитоване за стандардизацију маски.

Међутим, у апотеци коју смо посетили рекли су нам да КН95 маске у Србији нису регистроване као медицинско средство, те да се уз њих не добија никакав сертификат. Ако би се ипак регистровале као такве, кажу у апотеци, уз њих би се добијао сертификат Агенције за лекове, али би и коштале више.

© Sputnik / Стефан ЂурићАко би се маске регистровале као медицинско средство, уз њих би се добијао сертификат
Немци и Аустријанци масовно мењају маске против ковида: Хоће ли и Срби морати да баце ове „обичне“ - Sputnik Србија
Ако би се маске регистровале као медицинско средство, уз њих би се добијао сертификат

У Аустрији од данас сви становници старији од 14 година морају да носе ФФП2 маске високог нивоа заштите, које спадају у категорију епидемиолошких, у продавницама, јавном превозу, свим јавним установама, код лекара, али и код аутомеханичара.

Ове маске морају да се носе и на пијацама, биле оне на отвореном или у затвореном простору, али и ако су у возилу две или више особа које нису из истог домаћинства. Од нове мере су изузете једино труднице, а за њено кршење предвиђена је казна од 25 евра.

Случна ситуација је и у појединим деловима Немачке. У Бону је од данас обавезно ношење респираторних маски у продавницама, црквама, код лекара...


Сазнајте више о руској вакцини „Спутњик Ве“ (Sputnik V): 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала