Пси и мачке ће можда морати да приме вакцину против короне

© Depositphotos.com / NatIZRМачка са медицинском заштитном маском
Мачка са медицинском заштитном маском - Sputnik Србија
Пратите нас
Кућни љубимци, мачке и пси, можда ће као и људи морати да приме вакцину против ковида 19 како би се зауставило ширење вируса корона, навела је група научника.  

Вирус корона може да зарази широк спектар врста, укључујући мачке, псе и друге припитомљене врсте, рекли су стручњаци са Универзитета Источне Англије (УЕА) и Универзитета у Минесоти. 

Визон - Sputnik Србија
Хорде мртвих корона животиња „изрониле“ из земље: На телевизији објављен застрашујући снимак

У уводнику часописа „Вируленс“ они су написали да континуирана еволуција вируса на животињама праћена преносом на људе представља значајан дугорочни ризик за јавно здравље.

„Није незамисливо да би вакцинација неких одомаћених животињских врста могла бити потребна да би се сузбило ширења заразе“, навели су научници.

Прошле године је данска влада усмртила милионе визона након што се испоставило да су стотине случајева заразе короном повезане са варијантама вируса повезаним са овом животињом.

Професор еволуционе генетике са УЕА Кок ван Остерхот рекао је да пси и мачке могу да се заразе корона вирусом, али да нису познати случајеви у којима је дошло до преноса на људе.

Има смисла развити вакцине за кућне љубимце, за домаће животиње, само као предострожност да се смањи овај ризик“, рекао је. 

Мачка и миш - Sputnik Србија
Руски научник: Од короне почињу да оболевају и животиње

„Морамо бити спремни на било какву могућност када је ковид 19 у питању“, додао је.

Главни уредник часописа „Вируленс“ Кевин Тајлер каже да су мачке асимптоматски носиоци вируса.

Ризик је, све док постоје ови резервоари вируса, то што он прелази са животиње на животињу, а затим почињу да се развијају специфични сојеви који би могли да пређу на човека и све се заврши новим вирусом“, навео је Тајлер.

Иако сматра да животиње још увек нису велики ризик за ширење короне, наглашава да треба размислити о вакцинацији кућних љубимаца и домаћих животиња, преноси Хафингтон пост.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала