Радна група подноси иницијативу за кривично дело напад на новинаре

CC0 / Pixabay / Чекић у судници
Чекић у судници - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Радна група за безбедност и заштиту новинара сагласна је са предлогом Удружења судија и тужилаца Србије (УСТ) да иницира увођење новог кривичног дела „Напад на новинара у обављању послова обавештавања јавности“ у Кривични законик Србије.

У том смислу поднеће иницијативу Министарству правде за измене и допуне Кривичног законика, речено је Танјугу у Радној групи.

Што се тиче предлога за усвајање посебног закона који је УСТ предложило, аналогно са Законом о спречавању насиља у породици — у циљу превентивног деловања, пре свега кроз институте хитних мера, чланови Радне групе сматрају да о том предлогу треба да се дискутује.

Према предлогу УСТ, ново кривично дело предвиђало би све радње извршења аналогно са кривичним делом „Напад на адвоката“, тако што би инкриминисало напад на новинара или члана његове породице, наношење лаке телесне или тешке телесне повреде новинару или члану његове породице, а санкционисало би и имовинску штету њима начињену.

Законом би требало предвидети да се гоњење за сва кривична дела извршена према новинарима у вези са обављањем њихове дужности предузима по службеној дужности, а не као сада по приватној пријави, сматра УСТ и указује да се оправдање за ову инкриминацију налази у потреби да се новинари заштите у вршењу новинарске професије, те да је обављају слободно, без бојазни.

Према предлогу УСТ, у који је Танјуг имао увид, кривично дело би гласило: „Ко нападне новинара или члана његове породице, у вези са обављањем новинарске професије, казниће се затвором од три месеца до три године“.

Предложене казне

Ако приликом извршења дела учинилац нанесе лаку телесну повреду новинару или члану његове породице или прети употребом оружја, претила би му казна од шест месеци до пет година, а у случају наношења тешке телесне повреде, казна би, према предлогу УСТ, била од једне до осам година.

За оштећење или уништење имовине новинара или члана његове породице, предложена је новчана казна или затвор до две године, а у случају да штета прелази 450.000 динара, учиниоцу би претила казна затвора од шест месеци до пет година.

Ово струковно удружење сматра да би требало увести забрану ублажавања казне за починиоца.

УСТ указује да би поред заштите физичког интегритета, законодавац на овај начин штитио и имовину новинара и чланова његове породице.

Постојање ових облика извршења кривичног дела законодавац би условљавао тиме да морају бити учињени у вези са обављањем новинарске професије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала