Рогозин: Русији није интересантан амерички програм за изградњу станице у Месечевој орбити

© AP Photo / Neil ArmnstrongПовршина Месеца
Површина Месеца - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија није заинтересована за учешће у америчком пројекту изградње орбиталне станице на Месецу, написао је на свом Телеграм каналу директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

Он је тако прокоментарисао саопштење о томе да су руски стручњаци изашли из експертске групе за дискусију о изградњи орбиталне лунарне станице „Гејтвеј“.

„Како можемо бити искључени из неке 'групе о Месецу' ако никада нисмо ни били њен члан?! Да, НАСА нам је неколико пута слала документа, организовала брифинг (не дискусију, већ брифинг). Али ми смо неколико пута изјављивали да смо спремни да учествујемо у пројекту у коме су сви учесници равноправни“, саопштио је Рогозин.

НАСА и Европска свемирска агенција (ЕСА) су 29. октобра потписале споразум о сарадњи на изградњи орбиталне лунарне станице „Гејтвеј“ у оквиру програма „Артемис“.

У складу са овим споразумом, Европска свемирска агенција би требало да направи модуле за посаду и модуле за пуњење горивом, као и да обезбеди комуникацију станице са површином Месеца.

Пун месец у Московској области - Sputnik Србија
Русија искључена из експертске групе за изградњу станице у Месечевој орбити

Поред тога, ЕСА ће обезбедити два европска сервисна модула за летелицу са посадом НАСА „Орион“, која ће укључивати моторе и обезбедити капсулу енергентима, водом и кисеоником у оквиру мисије „Артемис“.

Раније су представници „Роскосмоса“ саопштили да се почетак изградње базе на Месецу планира крајем 2020-их година.  

У Русији се ради и на изради свемирског „нуклеарног тегљача“, који је предвиђен за истраживање Месеца и дубоког свемира. Како се наводи у идејном пројекту, нуклеарни тегљач ће на Месецу тражити минерале.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала