Русија и Кина најавиле производњу новог авиона ЦР929

© Sputnik / Оливера ИкодиновићУ националном павиљону Кине на МАКС-2019 представљена је макета руско-кинеског широкотрупног авиона великог долета ЦР929
У националном павиљону Кине на МАКС-2019 представљена је макета руско-кинеског широкотрупног авиона великог долета ЦР929 - Sputnik Србија
Пратите нас
Производња широкотрупног авиона великог домета ЦР929, који су заједнички направиле Русија и Кина, требало би да почне 2021. године, изјавио је шангајски информативни извор „Ицај глобал", позивајући се на главног инжењера за прелиминарна истраживања Кинеске корпорације комерцијалног ваздухопловства (СОМАС) Чжан Чжигана.
Инжењер је појаснио да ће монтажа првог примерка авиона значити, да су стране усагласиле и утврдиле параметре авиона, као што је облик трупа, његова величина, основне материјале и избор главних добављача.

„Ако буде могуће, ми се искрено надамо, да ће неке из основних система имати два или више добављача“, каже инжењер и указује да ће то обезбедити континуирано пословање.

Руско-кинески пројекат широкотрупног авиона великог домета реализује се од 2014. године. Авион заједнички праве Уједињена авионска корпорација и компанија „Craic“, део кинеске компаније СОМАС, са седиштем у Шангају.

Руска страна је одговорна за конзоле крила, средњи део и механизацију крила, а кинеска за труп, предњи део авиона и крила.

Базна верзија авиона ЦР929-600 може да превезе 280 путника на удаљеност до 12.000 километара. Авиони ће се састојати из модификације са продуженим трупом ЦР929-700 и скраћеним трупом ЦР929-500.

Први пробни лет је превиђен 2023. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала