Руски научници објавили прву фотографију „британски сој“ вируса корона

Пратите нас
Научници новосибирског научног института „Вектор“ први у свету су фотографисали „британски сој“ вируса корона који је добијен од пацијента у децембру 2020. године, саопштила је руска служба за фитосанитарни надзор „Роспотребнадзор“.

Експерти настављају да проучавају својства овог соја, његове структурне карактеристике и понашање у ћелијским културама и експерименталним моделима уз коришћење лабораторијских животиња.

Снимак је добијен уз помоћ електронског микроскопа, увећањем од 100.000 пута, наводи се у потпису фотографије. На њој се води „вирусна честица“ округлог облика, пречника око 140 нанометара и типичним за вирус корона пепломере, дужине око 20 наноцентиметара.

У саопштењу је наводи да мутације, карактеристичне за британски сој не утичу на ефикасност вакцине „ЕпивакКорона“, коју је направио новосибирски центар.

Британски сој вируса корона још увек није довољно истражен. Зна се да се вирус брже и лакше шири међу људима. Лекари кажу да регистроване вакцине против вируса корона штите и од мутираних сојева вируса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала