Спутњик подсећа: Како је Путин у чувеном интервјуу Ларију Кингу открио шта се десило у Чеченији

© Sputnik / Сергей Величкин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин 2003. године
Владимир Путин 2003. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом смрти Ларија Кинга, Спутњик подсећа на део чувеног интервјуа руског председника Владимира Путина који је дао овом познатом америчком новинару 2000. године док се налазио на самиту у Њујорку. Главна тема разговора била је ситуација у Чеченији.

Да ли проблем Чеченије може да се реши? Да ли ће тамо остати војска? Знам, када сте Ви започињали ту кампању имали сте подршку већине становништва. Данас становници Русије имају своја питања на тему Чеченије. Каква је ситуација данас?

- Дозволићете ми да укратко подсетим, како су се одвијали и како су почели последњи догађаји у лето прошле године, јер је Русија од 1996. године потпуно напустила Чеченију. Русија није правно признавала независност Чеченије, али је у пракси Чеченија добила потпуну државну независност. Сви органи власти и управе су били демонтирани. Полиција, војска, тужилаштво, судство, сви органи власти и управе су нестали. У Чеченији је изабран председник по законима који нису били у складу са Уставом Руске Федерације.

Шта је онда тамо почело и ви и ја добро знамо. Фактички, Чеченија није добила никакву независност, а њена територија је у пракси била окупирана страним плаћеницима, религиозним фанатицима и фундаменталистима из Авганистана и неких кругова из држава Блиског истока. То су чињенице. Почела су погубљења на трговима, почело је одсецање глава људима, масовне отмице из оближњих региона Руске Федерације и унутар саме Чеченије. За то време је било убијено више од 2.000 људи. Чеченија се претворила у огромно тржиште робова – и то у наше време!

Русија се налазила у сличном положају у коме се налазила Америка после рата у Вијетнаму, није реаговала на све што се тамо догађало. И то је, наравно, охрабрило бандите, охрабрило оне међународне терористе, који су тамо свили своје гнездо. Завршило се тиме да су у лето прошле године напали суседну Републику Дагестан. У ствари, то је био директан оружани напад, праћен уништавањем имовине и погибијом људи. Русија је морала некако на то да реагује да би заштитила своје људе и територију.

© Sputnik / Саид Гуциев / Уђи у базу фотографијаПоглед на град Грозни 1997. године, Чеченија
Спутњик подсећа: Како је Путин у чувеном интервјуу Ларију Кингу открио шта се десило у Чеченији - Sputnik Србија
Поглед на град Грозни 1997. године, Чеченија

И та се реакција и даље наставља?

- Не, квалитет реакције се променио. Када је наша војска ушла у Чеченију за нас је реакција локалног становништва била потпуно неочекивана. Испоставило се да је током година, када смо са стране посматрали догађаје у Чеченији, било неких ствари које су нам промакле. Испоставило се да су се појавили страни плаћеници, који су, заправо, преузели одређене сфере управе и територије Чеченије. Тамо није било јединственог руководства, цела Чеченија је била подељена на рејоне, на челу којих су били такозвани команданти. Испоставило се да је споља убачена идеолошка платформа нова за Чеченију , религиозна, која је дошла са Блиског Истока. Локалном становништву су почели да намећу сунитско тумачење ислама, а наши становници на Кавказу су у основи шиити. То је изазвало одређени отпор локалног становништва према тим плаћеницима који су напали Дагестан. И то је помогло успостављању контакта са локалним становништвом. Наиме, када су федералне снаге успеле да сломе отпор организованих терористичких група, започели смо, у почетку мање активно, а затим све активније и активније, политички процес и дијалог са локалним становништвом. И данас тамо нема никаквих војних операција великих размера.

Нема више самоубица, спремних да по цену свог живота убијају руске војнике? Да ли Вас Руси подржавају?

- Апсолутно подржавају. Али тамо се није све завршило оним што сам рекао. Поред тога што смо започели да тражимо политичка решења са локалним становништвом, на чело Чеченије је постављен бивши муфтија Чеченије, односно, религиозни лидер републике, који је у овом својству био изабран и пре почетка војних операција 1996. године. То је прво. Друго, недавно смо спровели, на целокупној територији Чеченије, изборе за посланика у парламенту Русије. Морам рећи да су ме и резултати, и активност изненадили. Више од 62 процента локалног становништва је изашло на изборе, узели су активно учешће у изборној кампањи и изабрали су свог посланика у руском парламенту.

Подсетимо се, 23. јануара је легендарни водитељ Лари Кинг умро у 87. години живота. Умро је у Лос Анђелесу у болници у коју је смештен почетком јануара због инфекције вирусом корона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала