Србин из Холандије: Окидач за нереде је полицијски час, први од 1945 – буде се и криминалци

© AFP 2023 / ROBIN VAN LONKHUIJSENПротести у Холандији
Протести у Холандији - Sputnik Србија
Пратите нас
„Окидач за нереде у Холандији је полицијски час, ког овде није било од 1945. Недавно је пала влада, па по закону власт не може да доноси круцијалне одлуке, а увели су полицијски сат, што је одобрио парламент. То је био узрок за нереде који су пробудили и криминалце“, рекао је за Спутњик Недељко Зечевић, Србин који већ 28 година живи у Холандији.

Он је то изјавио поводом нереда који потресају Холандију протеклих дана. Полицијски час у тој земљи траје од 21 до 4.30 сати ујутру, а на снази је од суботе. За то време, немири су се одвијали у Ајндховену, Амстердаму, Хагу, рибарском селу Урк и другим местима широм земље.

Демонстранти су се сукобљавали с полицијом, на њих су бацали каменце и пиротехнику, на шта је било одговорено пендрецима и воденим топовима. Запаљен је чак и објекат за тестирање на вирус корона, а ухапшено је најмање 265 људи.

Нереди у Холандији због полицијског часа

Зечевић предочава да су Холанђани у почетку прихватали превентивне мере, јер су дисциплинован народ, али да је сада незадовољство порасло и да се на улицама могу уочити две групе демонстраната: они који протестују мирно и екстремисти.

„Довољно је да двојица, тројица разбију стакло на продавници да сви улете унутра да пљачкају. Овде се убаце криминалне групе, свака држава је пуна криминала. Довољно је да један поведе. Велики је проблем што не морате да идете од куће до куће да бисте окупили демонстранте. Сад само ставите на Фејсбук: ’Нађемо се у центру града‘ и ето лопова и криминалаца”, напомиње Зечевић.

Првог дана примене полицијског часа, полиција је казнила 3.600 људи за кршење те мере. Зечевић, који тренутно живи у Флисингену, каже да је полицијска контрола била строга.

„Синоћ сам журио да стигнем кући. Полиција је ишла иза мене. Било је 20.50, ја живим у центру града. Пратили су ме до куће. Kада сам парикрао аутомобил испред гараже, они су прошли. По мени, полицијски сат потребан је само у великим градовима, где се одвија ноћни живот. Тамо се преноси корона. У мањим срединама после 19 сати нема живе душе. Полицијски час у мањим срединама уопште није потребан“, сматра Зечевић и додаје да они који треба да раде у току полицијског сата морају да имају посебне дозволе за то.

Он, ипак, истиче да нереди у Холандији нису толико велики како се чини.

„У Холандији има око 530 општинa, а нереди су били у 10. Видите колики је то проценат. Та штета за њих није ништа. У Хагу има четврт Схилдервајк. Тамо живе Турци, Мароканци и они на социјали. Ту је довољно да се баци камен на прозор, ево њих напољу на хиљаде. Тамо су баш синоћ избиле демонстрације, па је влада донела одлуку да се ту све поруши и да се изграде нове зграде, да би људи боље живели“, предочава Зечевић.

Без великих последица

Зечевић додаје да је Холандија политички и економски јака земља, због чека становници те земље добро подносе последице вируса корона – исплате су редовне, угоститељски објекти не раде, али месечно добијају помоћ од 2.000 евра...

Наш саговорник не очекује да ће протести произвести велике последице по ту земљу и Европу.

„То су мере до 9. фебруара. Мислим да ће влада да промени одлуку, да ће се то укинути и да ће покушати да то ’оперу‘ и кажу: ’Ево, сад је боље стање‘. Овде је проблем и што је краљевска породица на ниском нивоу. Правили су много грешака, тако да ни краљ не може много да учини да смири људе. Влада има друге проблеме. На другим пољима су направили много грешака”, истакао је Зечевић.


Сазнајте: Када ће да се заврши епидемија вируса корона?

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала