Вакцину „Спутњик Ве“ могу да приме и оболели од рака

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаПаковање вакцине против ковида "Спутњик Ве"
Паковање вакцине против ковида Спутњик Ве  - Sputnik Србија
Пратите нас
У упутству за вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) није наведено да је забрањена њена примена код пацијената оболелих од рака, рекао је за Спутњик директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург.
„Наведено је само да је треба опрезно користити код ове групе пацијената уз консултације са лекаром. То није повезано са питањима безбедности примене вакцине 'Спутњик Ве' (Sputnik V), већ са тим, што онколошки пацијенти имају различите хемотерапије, које укључују и примену цитостатика, који могу да смање имунолошку функцију“, појаснио је Гинцбург.
Вакцина Спутњик-Ве - Sputnik Србија
Још једна држава одобрила употребу руске вакцине „Спутњик Ве“

Раније је саопштено да вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) би требало опрезно користити код пацијената са малигним обољењима, јер тренутно нема довољно информација о њеном утицају, што се може закључити из новог издања упутства за примену лека.   

„Одлуку о вакцинацији мора да доноси лекар сваког пацијента оболелог од рака, што никако није повезано са безбедношћу вакцине 'Спутњик Ве'(Sputnik V) и нема везе са забраном имунизације те групе пацијената“, подвукао је директор центра „Гамалеја".

Према његовим речима, примена вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) не може да изазове онклошке болести, јер је заснована на провереној и добро изученој платформи хуманог аденовируса, за разлику од низа других препарата заснованих на аденовирусу шимпанзе и РНК платформи, чији дугогодишњи ефекти нису истражени.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Министарство здравља је вакцину регистровало у августу, а у децембру је започета вакцинација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала