Велики повратак „Косовке девојке“ у подгоричку болницу

© Sputnik / Дејан СимићКосовка девојка
Косовка девојка - Sputnik Србија
Пратите нас
Бакрорез „Косовка девојка“ враћена је у хол подгоричког Ургентног центра после више од четири године како је уклоњен.

„Косовка девојка“, која је више од 40 година красила хол Ургентног центра Клиничког центра Црне Горе, и уклоњена је 2016. године, поново се налази на месту на ком је била, објављено је на друштвеним мрежама.

Иако је Клинички центар Црне Горе у фебруару 2019. године преузео слику, нико није знао где се бакрорез налази, објавио је Ин4с.

Тако је доласком др Небојше Брновића на место директора Ургентног центра промењена одлука његовог претходника Ермина Абдића, у време чијег мандата је слика скинута.

Абдић, који је био и одборник ДПС, образложио је раније своју одлуку о уклањању слике тиме што је „послата на рестаурацију на Цетиње“ јер су „неодговорни грађани на њој угравирали своја имена“.

Он је тада навео да уклањање нема политичку конотацију, нити је у вези са тиме што је на истом зиду, поред бакрореза, у то време стајала захвалница турској Агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА) која је реновирање Ургентног центра помогла са 750.000 евра

Директорица Центра за конзервацију и археологију, Биљана Брајовић казала је пре две године да је КЦЦГ преузео слику, са картонима у којима се налазе препоруке у вези са чувањем и одржавањем тог дела

Бивши менаџмент КЦЦГ, на челу са Јевтом Ераковићем, као и директор Ургентног центра Нермин Абдић, нису одговарали на питања Ин4с-а где се слика налази.

КЦЦГ је слику „Косовка девојка“ добио пре 44. године на поклон од Црвеног крста бивше Југославије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала