Захарова о протестима у Русији: Америчка амбасада давала инструкције, а не информације

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Саопштења америчке амбасаде у Москви о неодобреним акцијама протеста у Русији представљала су инструкције за акцију, а не информисање грађана Сједињених Америчких Држава, изјавила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.
„То није информисање америчких грађана о местима на која не би требало да иду, како сада покушава да изокрене и објасни амбасада САД. Ово је, у великој мери, стимулација, упутство које је америчка амбасада у Москви давала онима које су најпре путем америчких друштвених мрежа и интернет-платформе преварили, а затим им причали о неком походу и маршу на Кремљ“, истакла је она у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

С тим у вези, званична представница руског Министарства рекла да су многи учесници незаконитих акција постали жртве пропаганде.

„Ово је баш тај случај, када је управо та пропаганда, иза које се крије отворена лаж, гурала људе да учествују у незаконитим акцијама“, сматра она.

Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Америчком амбасадору у Москви изражен протест због мешања у унутрашње ствари Русије

Портпаролка је раније саопштила да ће Русијa упутити ноту Америци због учешћа америчких интернет-платформи у масовном ширењу лажних информација у вези Русије. Истовремено, нагласила је да ће Москва покренути питање америчког мешања у унутрашње ствари Русије на међународним платформама.

Неодобрене протестне акције одржане су у суботу у различитим градовима Русије у знак подршке опозиционару Алексеју Наваљном, који је недавно приведен у Москви. Присталице опозиционог позивале су људе да изађу на улице. Руско Министарство унутрашњих послова и Генерално тужилаштво више пута су упозоравали на одговорност и организатора и обичних учесника на неодобрене акције.

На сајту амбасаде САД у Руској Федерацији 22. јануара појавио се списак места окупљања недозвољених протеста присталица опозиционара Алексеја Наваљног у Русији, на шта је реаговало руско Министарство спољних послова саопштивши да било какви покушаји да се ситуација на тај начин преноси у јавност представља „грубо мешање у унутрашња питања земље“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала