Како су људи пре сто година замишљали 2021. годину

CC0 / / Напуштена фабрика
Напуштена фабрика - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Људи који су живели пре 100 година преживели су Први светски рат и шпанску грозницу 1918. године и били су сведоци технолошке револуције. Електрична енергија, комерцијално ваздухопловство, радио и многе друге иновације биле су нове. Па како су они замишљали да ће ове ствари трансформисати њихов свет?

Новине из 1921. године биле су пуне предвиђања. Нека од њих била су тачна, а нека веома погрешна.

Грешке су интригантне, наравно. На пример, Вечерње вести из Херизбурга у Пенсилванији предвиђале су да ће Мексико бити „већа сила од било које државе у Европи“. Међутим, тачна предвиђања свакако су интересантнија.

Људи из 1921. замишљали су чудесне погодности које данас узимамо здраво за готово – попут контроле температуре у нашим домовима, лакшег кувања и лета око света. То су биле њихове фантазије, а наша реалност.

То значи да на свет можемо да гледамо и позитивно, поред свих недаћа са којима се суочавамо, јер такође живимо у нечијем свету снова, који морамо да градимо према сопственим будућим сновима, преноси портал Дневна доза лепог.

Предвиђања из 1921.

1. Бићемо господари температуре

Чарлс Штајнмец, инжењер електротехнике познат као „Чаробњак из Шенектадија“, написао је дело које је у то време било веома популарно, а у којем је говорио и о револуцији у домовима.

„Када се грејање врши електричним путем, а ја желим 21 степен у свом дому, поставићу термостат на 70 и температура неће порасти изнад те тачке. Ова температура ће се равномерно одржавати без обзира на временске прилике напољу.

„Ово ће важити и за топле дане када температура напољу може бити 32 или 37 степени. Исти електрични уређаји ће хладити ваздух. И шта више, одржаваће влажност ваздуха.“

2. Кућа ће бити центар забаве

Штајнмец је изгледа био спреман за „Нетфликс“. Ево шта је он замислио:

„Неће бити потребно ићи у неку загушену, слабо проветрену салу на музички концерт. Једноставно гурнемо утикач у утичницу, као што је случај са усисивачем или стоном лампом, и концерт можемо довести у своје домове.“

„Музику ће снабдевати централна станица и дистрибуирати претплатницима жичаним путем, баш као што данас имамо нашу телефонску услугу. Можда је ово могуће путем бежичне везе, а дом да буде опремљен радио-пријемним апаратом. Са побољшањем овог аранжмана, можда ћемо чути велике оперске звезде док певају у европским престоницама док седимо у нашим библиотекама код куће.“

3. Електрична енергија покреће наше точкове

Штајнмец је видео будућност електричног транспорта, али је ми још увек стижемо. Он је, може се рећи, маштао о Теслиним аутомобилима и електричним тротинетима… и решење за складиштење које још увек нисмо усвојили.

„Најважнија сврха подрума данас је задовољавајуће место за смештај пећи, снабдевања угљем и пепела. Код кућне електричне опреме ове две намене, као и многе друге од мањег значаја, елиминишу се. Па какву пренамену можемо дати овом простору?

„Са будућим електричним побољшањима доћи ће до промене у нашем транспортном систему. Биће више електричних аутомобила и развијаће се електрични бицикли и трицикли. Због своје једноставности и ниске цене биће доступни готово свима. Наши подруми ће бити место за њихово чување.“

4. Књиге ће нам се читати

У августу 1921. године, новине „Мајами њуз“ имале су колумну Мозеса Фолсома под називом „За сто година од сада“. У својим предвиђањима описао је и оно што је у суштини аудио-књига.

„До 2021. фонографски принцип могао би да постане практично непогрешив и најбоље књиге биће репродуковане у плочама за употребу у многим различитим стиловима говорних машина. Тачни тонови говорника у изговарању речи драматурга, песника, учитеља, филозофа и романописца биће пуштани у библиотеци или салону сваког дома. Тачни тонови певачице такође ће се верно репродуковати на плочама да би трајали дуго након што глас певачице утихне у сну који не познаје будност.“

5. Брже, светлије, боље!

Исти колумниста „Мајами њуза“ изговорио је нека велика предвиђања од којих су се нека остварила, а нека од њих попут еколошки свесне производње још увек се нису остварила.

„Покретни тротоари и лифтови могу се наћи у густо насељеним градовима, а циљеви могу повезивати градове и мушкарци путују у њима брзином која заслепљује чула. Фотографија у боји биће чињеница и огромна побољшања направљена у филмским сликама. Плима и осека могу да се користе за напајање, као и сунчеви зраци за топлоту и енергију.“

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала