Директор РФПИ: Надвиће се још „црних лабудова“ над човечанством

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник руског Фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев
Председник руског Фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Руског фонда директних инвестиција Кирил Дмитријев каже да ће се човечанство после пандемије вируса корона суочити са још „црних лабудова“ - тешких изазова и непредвидљивих ситуација.
„Књига Насима Талеба ‘Црни лабуд’ оставила је на мене снажан утисак. Нисам могао ни да замислим да ће се на нас обрушити читаво јато ‘црних лабудова’ .. Они су кружили над светом последњих 12 месеци, а очекујемо и појаву нових“, рекао је Дмитријев на он-лајн панелу у склопу Светског економског форума у Давосу.

Он је искористио метафору америчког економисте, аутора књиге и теорије „црног лабуда” Насима Талеба, под којим се подразумевају ретки и тешко предвидиви догађаји.

Како је рекао, биће потребна велика економска стабилност и чврстина, како на глобалном тако и на регионалном нивоу, да би се свет успешно изборио са новим изазовима.

„Има доста појединачних догађаја који доприносе појави ‘црних лабудова’. Мислим да је кључно питање наше спремности за њихову појаву“, рекао је Дмитријев.

Нови „црни лабудови“ могао би да буде убрзани раст глобалне инфлације, још једна пандемија, еколошки проблеми, тероризам.

„Највећа препрека за стварање глобалне отпорности на шокове, укључујући ту и глобалне корпорације, јесу разједињеност и политичке предрасуде. Неопходно је превазићи те баријере путем сарадње различитих земаља у ономе што нас зближава“, закључио је Дмитријев.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала