После језивих исповести и узнемирујућих сцена: Велике промене за приватне школице и вртиће у Србији

CC0 / / Девојчица са маском
Девојчица са маском - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На жалост, морале су да изађу у јавност језиве исповести и узнемирујућих сцена из приватних школица и вртића, како би се нешто покренуло. Омбудсман Зоран Пашалић иницирао је данас процедуру за промену прописа којима се драстично појачава контрола на местима где се уче или чувају деца.

„Све установе попут приватне школе глуме Мирослава Алексића, кога су бивше ученице оптужиле за силовање, морале би убудуће да буду регистроване као образовно - васпитне. То значи да би све "школице" глуме, плеса, страних језика контролисала просветна инспекција, а родитељи би имали коме да се пожале на рад тих установа“.

Јача контрола за приватне школице и вртиће

Ово за Спутњик каже Омбудсман Зоран Пашалић који је Министарству просвете, науке и технолошког развоја упутио и званичну иницијативу за измену прописа како би надлежност просветне инспекције и педагошког надзора, поред јавних и приватних установа, била проширена и на привредне субјекте који се баве образовањем.

© Фото : Youtube/Balkanska Medja/PrintscreenГлумица Милена Радуловић прва је проговорила о силовањима у приватној школи глуме
После језивих исповести и узнемирујућих сцена: Велике промене за приватне школице и вртиће у Србији - Sputnik Србија
Глумица Милена Радуловић прва је проговорила о силовањима у приватној школи глуме

Пашалић је у предлогу истакао да одредбе о безбедности деце, правилима понашања и забранама дискриминације и злостављања, повреде части и угледа, које се примењују у установама, треба да се примењују и на привредне субјекте који обављају делатност образовања које сада није обухваћено законом.

Вртиће контролишу једном годишње

Друга важна измена коју Омбудсман тражи односи се на контролу ових, али и државних установа. Наиме, случај злостављања детета у једном београдском вртићу открио је да су републичка и градска инспекција у Београду недовољно ангажоване у контроли оних који брину о нашој деци. Недовољно није чак ни адекватна реч за такав ангажман.

"Градска инспекција у Београду рад ових образовно - васпитних установа контролише само једном годишње. По пријавама, вртиће контролише и више пута. Републичка просветна инспекција их контролише једном у три или четири године. То је јако мало. Очекује се проактивност од родитеља, а до ње долази углавном када се деси неки немили догађај, као што је сада случај", каже Пашалић.

CC0 / Pixabay / "Не можете да очекујете да ће родитељи обављају надзор у вртићима".
После језивих исповести и узнемирујућих сцена: Велике промене за приватне школице и вртиће у Србији - Sputnik Србија
"Не можете да очекујете да ће родитељи обављају надзор у вртићима".

Стравичан снимак злостављања детета у приватном вртићу „Замак“ отворио је најважнију тему, контролу особа које раде са децом, али обављају и друге послове у оваквим установама.

Поражавајућа је чињеница да инспекције контролишу техничке ствари, да ли се спроводе задати садржаји, да ли су испуњени дневници рада, али су инспектори ретко присутни у раду са децом, што је најважније. Пашалић за Спутњик каже да је то велика грешка која се подхитно мора исправити.

Немају сви лиценцу за рад са децом

Инспекција контролише све, од власника вртића, преко васпитача, до спремачице, они морају да имају сертификате о образовању, потврду да нису кажњавани, да се против њих не води истрага, као и сертификат о њиховом здравственом стању.

"Они који директно раде са децом, морају да имају лиценцу, а питање је да ли је то случај у свим вртићима. Ако је немају, требало би да имају ментора, док не положе. А полагање за лиценцу се обавља релативно ретко, ти људи чекају да положе испит како би је добили. Не кажем да они без лиценце раде лошије, али то је сертификат који практично даје и неке обавезе. Сада се чека између две и три године да би се положило. То значи да ће власници вртића можда запослити и некога ко нема адекватно образовање, обуку да би могао да ради са децом", објашњава Пашалић.

© Фото : sceenshot/Novo jutroЗаштитник грађана Зоран Пашалић
После језивих исповести и узнемирујућих сцена: Велике промене за приватне школице и вртиће у Србији - Sputnik Србија
Заштитник грађана Зоран Пашалић

Он додаје да су људи који раде са децом дужни да о томе обавештававају не само власника вртића, већ и родитеље на Савету, који сваки вртић мора да има.

"Постоји правилник који то регулише, који је релативно нов, који даје још строже услове за отварање и организовање рада у вртићу. Ми постављамо питање, да ли су они вртићи који су раније отворени сада организовани по том правилнику, јер је он строг. Ако нису, да ли им је дат рок у коме ће бити, да ли су, ако је прошао, испоштовали то што им је наложено", истиче Омбудсман.

Дакле, по новом правилнику, сви који раде са децом морају да имају лиценцу или ментора до полагања. Поставља се питање да ли држава уопште има капацитете да ово провери. Вртића је много, а много је и запослених који се често мењају.

Држава мора да обезбеди надзор

Пашалић каже да те људе морамо да створимо. Он подсећа да је, када се Канцеларија бавила погибјама радника на градилиштима, један од одговора надлежног министарства био да немају довољно инспектора рада.

© Depositphotos.com / Photographee.eu / "Они који директно раде са децом, морају да имају лиценцу, а питање је да ли је то случај у свим вртићима", каже Пашалић.
После језивих исповести и узнемирујућих сцена: Велике промене за приватне школице и вртиће у Србији - Sputnik Србија
"Они који директно раде са децом, морају да имају лиценцу, а питање је да ли је то случај у свим вртићима", каже Пашалић.

"То апсолутно не умањује ничију одговорност, ако има потребе за више, мора се организовати више, иначе ће се ово дешавати. Не можете да очекујете да ће родитељи, који морају преузети проактивну улогу, да обављају надзор. Они на то немају право, могу да примете ексцесне ситуације, али нису они за то надлежни.Тај надзор мора да уђе у све поре рада институција, не само да се контролишу техничка решења", иситче Зоран Пашалић.

Он на крају разговора за Спутњик додаје да смо на жалост ово питање отворили након догађаја који нас је све потресао, јер се родитељи ретко жале на рад вртића из простог разлога што је деце пуно, а места у вртићу мало.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала