Постигнут договор о опозиву црногорских амбасадора

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Постигнут је договор у погледу изласка из проблема опозива броја амбасадора, а који је првенствено био везан за јавна образложења поводом предлога Владе, наводи се у заједничком саопштењу председника Црне Горе Мила Ђукановића, потпредседника Владе Дритана Абазовића и министра иностраних послова Ђорђа Радуловића.

На састанку је, како се наводи у заједничком саопштењу, размотрено питање вођења спољне политике имајући у виду надлежности председника Црне Горе и Министарства спољних послова.

„Констатовано је да је континуирана и отворена комуникација предуслов успешне кохабитације, чији је циљ очување функционалности система државе Црне Горе, њеног угледа и престижног места у међународним односима, и добрих резултата које је Црна Гора остварила на плану спољне политике и европског и евроатлантског спољнополитичког курса. На том путу приоритет је одбрана достојанства политика, институција и грађана Црне Горе"“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да је препозната јасна надлежност председника и Владе у процесу селекције дипломатских представника Црне Горе, као и право Владе да дипломатски представници буду аутентичан израз њене спољне политике.

„У том контексту, постигнут је договор у погледу изласка из проблема опозива једног броја амбасадора, а који је првенствено био везан за јавна образложења поводом предлога Владе, и договорено да у даљем процесу буде настављена досадашња позитивна пракса спољнополитичких консултација, на нивоу 3 председника и министра спољних послова, која ће гарантовати квалитетан дијалог и одабир кадрова, чиме ће се наставити досадашњи стабилан вспољноополитички курс Црне Горе“, закључује се у саопштењу, преноси РТЦГ.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала