Продужетак Споразума о стратешком наоружању – добар начин да Путин и Бајден започну сарадњу

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаСусрет Путина и Бајдена у Москви 2011. године
Сусрет Путина и Бајдена у Москви 2011. године  - Sputnik Србија
Пратите нас
Продужење Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) биће добар почетак за односе лидера Русије и Америке, Владимира Путина и Џоа Бајдена, сматра бивши војни аташе САД у Русији Питер Звак.

Он у свом чланку за „Хил“ пише да ће захваљујући томе те земље моћи не само да избегну раст тензија у односима, већ ће и добити могућност и време да разговарају о новом споразуму који ће већ укључивати све аспекте, али би могао да се заснива на механизмима претходног.

Према његовим речима, администрација Џоа Бајдена би требало хитно да се договори са Москвом о продужењу Споразума. С тим у вези, пензионисани бригадни генерал је рекао да му је било драго да чује од новог председника Америке да је то један од његових примарних интереса.

Тактичка крстарећа ракета Томахавк лансирана из лансера Мк-41 са америчког разарача Фарагат - Sputnik Србија
Хоће ли Бајден спречити бесконачну трку у наоружању између Русије и САД
Звак истиче да, осим актуелне битке против вируса корона, унутрашњих спорова и економских потешкоћа, не постоји ништа што више угрожава опстанак САД и читавог света од изгледа да би Русија и Америка са својим нуклеарним оружјем могле да упадну у ужасну, нову и неконтролисану трку у наоружању. Притом, како каже, у њој не може бити победника.

Уколико се Споразум о стратешком наоружању не продужи, на сцени ће се поново појавити приступ у којем ће централна пажња бити усмерена наоружању – што је прилично застарели приступ за све асиметричнији свет, упозорава бивши генерал. Он сматра да ће земље имати све мање система контроле и равнотеже, мање додирних тачака и да ће постати много рањивије на могући, чак случајни, нуклеарни инцидент.

Започети сарадњу Путина и Бајдена позитивним догађајем

Аутор чланка пише да сам Споразум застарева, да не узима у обзир раст Кине, нити ново оружје и технологије. Истовремено, он има тестиран и још увек функционалан механизам регулације и верификације. Звак је нагласио да би СТАРТ 3 могао да купи време руским и америчким дипломатама да саставе нови допуњени споразум који би укључивао и Француску, Велику Британију и Кину. Његов закључак је да би без тог механизма нови споразум био састављан отежано и дуго.

И на крају – продужавање Споразума за Москву и Вашингтон представља шансу да Владимир Путин и Џо Бајден односе започну на позитивној основи, нагласио је бивши амерички војни аташе.
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија
Пентагон: Продужење споразума СТАРТ 3 - већа безбедност за Американце

Он је додао да су односи двеју земаља тренутно лоши, али да се дијалог на највишем нивоу наставља, те да би Споразум могао да отвори врата и за друге иницијативе, укључујући у вези са Споразумом о отвореном небу.

„Ово је заиста важно време за односе између Русије и Сједињених Америчких Држава. Продужење Споразума о стратешком наоружању ће бити корак ка јачању поверења и контаката између наших опасно наоружаних земаља које не верују једна другој, што ће одмах донети значајне резултате“, закључује аутор.

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања је на снази до 5. фебруара ове године, осим ако не буде замењен накнадним споразумом пре тог датума. Може се продужити за највише пет година (односно до 2026. године) уз обострану сагласност страна. Председник Русије Владимир Путин предложио је октобра прошле године да се СТАРТ-3 продужи на годину дана без икаквих предуслова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала