Путин поднео Думи на ратификацију договор о продужењу Споразума о стратешком наоружању

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин поднео је Државној думи на ратификацију договор о продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања, објављено је на сајту базе података Државне думе.
„Ратификовати Договор о продужењу Споразума између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања од 8. априла 2010. године“, наводи се у нацрту закона.

Претпоставља се да ће закон ступити на снагу на дан званичног објављивања.

У документима се предлаже да се Споразум продужи за 5 година, до 5. фебруара 2026. године, следи из образложења уз нацрт закона о ратификацији договора о продужењу Споразума.

Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија
Руски посланици: Парламенти ће ускоро размотрити документе о продужењу Споразума СТАРТ 3

„Према тачки 2 члана 14 споразума, период његовог важења је 10 година. Споразум предвиђа могућност продужења на период до пет година, ако Русија и Сједињене Америчке Државе донесу такву одлуку... У јануару 2021. године стране су се начелно договориле да продуже споразум за пет година“, наводи се у документу.

Државна дума и Савет Федерације разматраће овај документ на седницама 27. јануара.

Раније је објављено да су председници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајден, изразили задовољство поводом данашње размене дипломатских нота о постизању договора о продужењу Споразума о стратешком офанзивном наоружању.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала