Саша Павловић за Спутњик – како изгледа наћи се очи у очи са „Мамбом“?

© AP Photo / Mark DuncanСаша Павловић и Коби Брајант
Саша Павловић и Коби Брајант - Sputnik Србија
Пратите нас
Саша Павловић, некадашњи кошаркашки репрезентативац и вишегодишњни НБА играч, говорио је за Спутњик спорт о свом сећању на Кобија Брајанта, једног од најбољих кошаркаша свих времена који је трагично преминуо пре годину дана.

Актуелни члан управе Партизана је имао прилику да се небројано пута нађе у директном дуелу са Брајантом током своје богате каријере у најквалитетнијој кошаркашкој лиги на свету, одакле је са собом понео бројне успомене.

Оне не бледе, нити ће икада моћи, а време се, из ове перспективе, чини релативним толико да помисао да је Брајант, познат под надимком „Мамба“ због свог јединственог менталитета, страдао пре годину дана и даље изгледа више него нереална.

„Толико тешка и тужна, компликована година тако да изгледа да је све брзо прошло. То је велика трагедија за читав свет, не само за кошарку“, рекао је Павловић за Спутњик спорт.

Много је епитета којима се може описати Брајантов кошаркашки живот, а наш саговорник је издвојио један, највећи утисак.

„Коби је био највећи радник што се тиче кошарке“.

​Десет година је Павловић провео у НБА лиги, тридесетак пута се на терену сусрео са Брајантом и налазио очи у очи.

„Имао сам прилику и срећу да играм много пута директно против њега, чували смо се, имао сам част да осетим такво искуство. Сећам се прве, ма сећам се сваке утакмице против Кобија, био је један од мојих идола, један од кошаркаша због којих сам и почео да играм кошарку, још кад се нађеш на терену са таквом величином...“

Не само да се нашао на терену, већ је имао задатак да заустави кошгетерску машину која је на све начине успевала да надмудри ривале.

„Било га је заиста тешко чувати, знао сам сваки његов потез, гледао сам сваки видео, упијао, знао сам шта ради, али је поред свега било немогуће одбранити га. Питање је само било колико тежак задатак можеш да поставиш њему у чувању, да он што теже убаци својих 30, 40 поена. Одбране од њега није било“.

Можда је било бољих шутера, сигурно и бољих додавача, скакача, али се у једној категорији, према Павловићем речима, Брајант издваја од свих.

„Све је имао, и осећај и перцепцију игре, све, сигурно један од највећих, ако не и највећи кошаркашки таленат, али пре свега, највећи радник“.

Управо су Кобијеве радне навике моменат на који упућује Павловић.

„Усмерио је генерације на свој начин игре и приступа, од тога како је поштовао кошарку до тога шта је све постигао. Једноставно, дао је неки задатак свима који желе да се баве спортом, упутио је на пример, на оно на шта се треба угледати, на прави, поштени начин. Кошарка му је вратила све, тако да ако неко може да буде прави пример, он је то“.

Његовим одласком остала је велика празнина, али наш саговорник истиче да Брајант наставља да живи – кроз кошарку.

„Како кошарка иде напред, не само у ових годину дана, све више играча делује као да је потпуно усвојило тај његов менталитет мамбе. Усадио је младима који имају талленат тај начин рада, поставио циљеве да буду као он. Само да је то оставио иза себе, само би то било феноменално“, закључио је Павловић за Спутњик.

► Годину дана од трагедије: Коби је умро, али је и даље „жив“

► Испратили смо Марадону и Кобија, Антару и Петка, али и Бобану – шампионку са трагичном судбином

► Само је „луди Србин“ знао, само он је веровао...

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала