Творац „Новичока“ направио лек против короне и других вирусних болести

© Sputnik / Andrey VeselovДоктор хемијских наука, професор Леонид Ринк
Доктор хемијских наука, професор Леонид Ринк - Sputnik Србија
Пратите нас
Један од твораца бојног отрова „Новичок“ Леонид Ринк намерава да у најскорије време почне да производи антивирусни и имуномодулаторни лек „Имофон“ који се бори против ковида 19 и других вирусних болести, рекао је научник Спутњику.
„Лек делује против вирусних болести, изванредно обнавља ћелије након рада његовог имунолошког система, односно елиминише цитокинску олују (када имунитет почиње да уништава свој организам) који је, по мишљењу многих стручњака, један од узрока смртности од  вируса корона“, рекао је Ринк.

Лек се заснива на леку „Диуцифон“ (синтетизован у Совјетском Савезу 1967. године). Био је предвиђен за лечење губе и до 2000-их година био је на листи лекова од виталног значаја. Сада је елиминисан главни недостатак совјетског „Диуцифона“ – лоше растварање у води, односно у крвној плазми. Нови лек је добио назив „Имофон“, а он комбинује снажан страни антивирусни лек „Дапсон“ и две молекуле метилурацила који заједно активирају размену материја у ткивима и подстичу процес регенерације.

Осим борбе против вируса корона, нови лек је предвиђен и за лечење лупуса, склеродермије, реуматоидног артритиса, псоријазе, алергије, леукемије и плућне болести.

Према речима Ринка, до данас је лек тестиран на око 700 старијих пацијената, добровољаца.

„Није забележен ниједан тежи случај нити смрт након заражавања“, рекао је научник.

Сада његова компанија Интеррегионално трговинско-индустријско удружење „Интервита“ производи експерименталне серије новог лека ради провере његовог деловања на различите патологије.

Такође су у току преговори са Министарством здравља Русије и другим регулаторима о пуштању на тржиште шприцева и капаљки са леком. Према речима научника, једна доза лека коштаће око хиљаду рубаља (скоро 11 евра).

Он је истакао да је ефикасност „Диуцуифона“ потврђена клиничким испитивањима и да постоји више од 650 публикација о успешном лечењу различитих патологија помоћу тог лека.

Ринк се почео бавити лековима након што је прекинуто прављење хемијског оружја у Русији деведесетих година прошлог века.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала