Украјинска превара века – народ плаћа за непостојећи транзит гаса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПротест против раста цена гаса у Украјини
Протест против раста цена гаса у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјинa, која наводно жели да се ослободи руског гаса, заправо купује тај исти гас који уопште не излази из Украјине, преко европских посредничких фирми, али по знатно вишој цени, а цену такве политике плаћају грађани те земље. Украјинска опозиција је те малверзације власти назвала „преваром века“.

Лидер омладинског крила украјинске „Опозиционе платформе – за живот“ Артјом Марчевски обелоданио је да је, „афера века“ избила због тога што Кијев претплаћује руски гас купујући га наводно од Словачке. Према његовим речима, цена гаса у Украјини је приближно 9,8 гривни (око 26 рубаља или 0,29 евра), иако је 2019. године шеф политичког савета партије Виктор Медведчук преговарао о директним испорукама горива из Русије са попустом од 25 одсто, при чему би гас, како је навео, коштао 3,8 гривни (10,5 рубаља).

Он је објаснио да Украјина наводно гас прослеђује Словачкој, а затим га набавља од те земље и испоручује крајњем потрошачу, због чега је цена знатно виша. Ипак, како је појаснио, у стварности ствари тако не функционишу, већ Украјина тај гас узима на граници са Русијом. То је, како истиче, превара века у Украјини.

Указујући на скоро три пута већу цену, он је нагласио да је реална цена гаса она о којој је преговарао Медведчук, а не она коју су одредиле украјинске власти.

Руски стручњак за енергетику Дмитриј Адамидов напомиње да овај проблем није нов и да је, посебно у корумпираној Украјини, увек било оних који на томе желе да профитирају. Експерт подсећа да је Украјина јако добро живела док је пре Мајдана од Русије добијала јефтин гас, али да су се касније ствари промениле.

„Украјинској привреди и становништву је у то време било јако добро, али када су се односи две земље озбиљно покварили, почело је да се игра на ’гасну карту‘. Односно, наше цене гаса су порасле, а Украјина је почела да купује руски гас реверзибилно од европских земаља. Условно говорећи, гас иде у Европу, а затим се враћа у Украјину. Фактички он пролази кроз гасовод који иде кроз територију Украјине. Међутим, у овом конкретном случају, према документима, тај гас је купљен од Словачке, а не од Русије. Притом, гас уопште не излази из Украјине. Они су се са Словацима нешто договорили. Опет, постоје гасни посредници, што, наравно, утиче на цену и поскупљење, а будући да још постоји прича са ММФ-ом, који захтева да се укине унакрсно субвенционисање, тражи либерализацију тржиште и тако даље, а те реформе се спроводе, тада су украјински привредници и власти у великој мери спремни да то искористе и подигли су цене гаса прилично високо“, објашњава Адамидов.

Пуцају себи у ногу

Још док је Петро Порошенко био на челу Украјине, Кијев је почео да прекида све економске везе са Русијом. Таквом политиком Кијев директно пуца себи у ногу. Најизраженији пример је управо куповина вишеструко скупљег гаса од Европе, уместо директно од Русије. То говори да украјинским властима народ који плаћа ту цену из свог џепа није на првом месту.

Поред тога, експерти наводе да Украјина сада иде путем балтичких земаља, које су још 2019. године са представницима Европске комисије потписале мапу пута о усклађивању балтичких енергетских система са јединственим европским енергетским системом. Посао би требало да буде завршен до 2025. године, када ће балтички регион постати део јединственог европског енергетског тржишта.

После тога, електрични прстен (БРЕЛЛ) – јединствени енергетски систем који обједињује Белорусију, Русију, Естонију, Летонију и Литванију, престаће да постоји.

Балтичке државе биће принуђене да скупље плаћају европску електричну енергију него руску. Међутим, они верују да је ова одлука донета да би се осигурала енергетска безбедност, јер тобоже зависност од Русије угрожава њихове националне интересе. Експерти истичу да је изузетно тешко схватити како испоруке електричне енергије из Русије могу представљати претњу Украјини и балтичким државама, али им је јасно да се овде ради о русофобији, а не прагматичности.

Просто све државе ЗНД су базиране на совјетском енергетском систему, који је изграђен давно, и стога су инфраструктурни трошкови минимални... Ако се искључите из једног енергетског система и повежете са другим, појављује се питање нове инфраструктуре и прикључивања на европски енергетски систем. Сходно томе, то су додатни трошкови, а очигледно и још један разлог за раст цена, још један разлог за неку врсту расподеле новчаних токова, моћи, тарифа“, каже Адамидов.

Експерти истичу да су планови Кијева за стварање одвојеног од Русије енергетског система покушај да се оправда повећање дажбина пред украјинским народом.

И народ се побунио

У Украјини су ове недеље одржани протести са захтевом да се снизе цене гаса и електричне енергије. Народ је изашао на улице украјинских градова с плакатима „тарифни геноцид“ и тражећи од председника земље да испуни своје обећање. Један од демонстраната је рекао да су се рачуни за комуналије повећали два пута откако је Владимир Зеленски дошао на власт.

Руски експерт Александар Дудчак сматра да украјинска власт профитира на становништву.

„Они решавају своје проблеме и то се не манифестује само на цени гаса, већ свега осталог: гаса, угља, електrичне енергије... Они просто зарађују на народу – ’музу га‘ колико могу и за сада им то пролази. Они који су тамо на власти су попут дугмића који нису чврсто пришивени и могу се лако откинути. Залажу се за Бандеру, за ’светлу‘ украјинску будућност у НАТО-у. Неопходно је вратити здрав разум идејама интеграције у евроазијско економско пространство, ОДКБ и тако даље и тада ће и са ценама све бити у реду“, каже Дудчак.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала