Бугарски политичар: Заев честитао Дан Светог Саве српским опкупаторима

© Фото : Pixabay / Victor SapozhnikovБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Недавни гест Скопља према Београду показао је да је Северна Македонија српски тројански коњ, изјавио је бугарски новинар и стручњак за међународно право Велизар Енчев, коментаришући данашње обраћање македонског премијера Зорана Заева македонским Србима.

Енчев сматра да је Бугарска након таквих дејстава још више уверена у потребу да одложи своју сагласност за почетак преговора о приступању Северне Македоније Евопској унији. Осим тога, последњи корак такође показује ЕУ и САД да је Скопље заправо српска марионета на Балкану.

„Зашто је Заев толико зависан од Србије да прибегава таквим компромитујућим радњама?“, упитао се Енчев.   

Са своје стране, заменик председника парламентарне странке ВМРО БНД Ангел Џамбазки скренуо је пажњу на то да је Заев македонским Србима честитао Дан Светог Саве. Према његовим речима, са становишта историје, апсурдно је честитати онима који почетком 20. века окупирали територију Македоније у којој су у то време углавном живели етнички Бугари.

„Не знам ниједног другог премијера који би честитао окупаторима и колонизаторима сопствене државе. Чак и површни преглед историјских извора и времена непосредно пре и после 1903. године на географском подручју Вардарске Македоније, савремене Републике Северне Македоније, јасно показује улогу и однос Срба према локалном, углавном бугарском становништву које је тамо живело“, написао је Џамбазки на својој страници на Фејсбуку.

Они Македонци који ометају добре односе између народа Бугарске и Северне Македоније су „потомци тих српских колонизатора“, истакао је политичар. Управо они су укључени у македонску политику, универзитете и медије.

„Веома је јадно, срамотно и индикативно. Власти и опозиција у Скопљу се претварају, улагују, улизују и покушавају да се допадну свима, али леђа су им и даље окренута ка северу. Ка Београду и Кремљу“, закључио је он.

Премијер Македоније честитао је македонским Србима Дан Светог Саве и најавио наставак учења српског језика у македонским школама. У Скопљу ће бити отворен и српски културни центар, изјавио је Заев.

„Србима у Републици Северној Македонији упућујем најтоплије честитке поводом националног празника. Нека име и слава Светог Саве буду вечни“, рекао је Заев.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала