Четири кандидата за место директора Музеја савремене уметности

CC BY 2.0 / Viktor Markovic / Музеј савремене уметности
Музеј савремене уметности - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Проширење колекције, сарадња са другим установама у региону и шире, осавремењавање сталне поставке и образовање нове публике, циљеви су кандидата за директора Музеја савремене уметности у Београду, који су данас представљени пред Управним одбором те установе.

Кандидати за директора МСУ пред Управним одбором

Четворо кандидата - историчарка уметности бивша управница Савремене галерије у Суботици и Народног музеја у Шапцу Нела Тонковић, уметничка директорка приватне београдске галерије „Новембар", историчарка уметности Маријана Коларић, бивши вршилац дужности директора Мизеја савремене уметности Слободан Накарада и теоретичар перформативних и визуелних уметности и позоришни редитељ Бранко Поповић представили су своје програме рада и развоја МСУ у наредне четири године.

Њих су саслушали председник Управног одбора МСУ Владислав Шћепановић и чланови Светлана Митић, Александар Лека Младеновић, Никола Коља Божовић и Сања Поштић који ће изабрати најбољег кандидата и своју одлуку проследити Министарству културе.

Нела Тонковић: Осавременити сталну поставку

Нела Тонковић, чија је недавна смена са места директора Народног музеја у Шапцу изазвала буру у јавности, сматра да треба осавременити сталну поставку, проширити збирку МСУ-а уз повезивање са сличним установама у Србији и свету кроз заједничке изложбе.

Она је као своје циљеве, уколико буде постављена на чело МСУ, навела анимирање донатора и организовање квалитетних програма који би образовали нову публику.

Београдски музеј савремене уметности - Sputnik Србија
Нови председник УО Музеја на Ушћу: Спречићемо естрадизацију, Музеј мора да се уозбиљи

Маријана Коларић: Развој програмских садржаја

Маријана Коларић, својевремено стручни сарадник за културу у градској управи Панчева, као своје циљеве навела је обраду и унапређење колекције, развој програмског садржаја, унапређење људских ресусра, склапање дугорочних партнерстава и сарадње, унапређење сопствених средстава Музеја, а у време пандемије, сматра, треба развијати дигиталну сферу.

Бранко Поповић: Угледати се на установе у свету

Бранко Поповић, који је већи део каријере провео у иностранству и живи на релацији Италија - Нови Сад, сматра да Музеј савремене уметности треба да стреми вишој позицији у региону и да усвоји нова искустава успешних институција из света.

Слободан Накарада:Није пресудно бити историчар уметности

Слободан Накарада, кога је на месту вршиоца дужности директора МСУ прошле године заменио Виктор Киш, подсетио је чланове УО да је реконструкција зграде на Ушћу завршена током његовог мандата (2015-2020) и истакао да је в.д. стање било основна препрека у развоју институције после отварања реновираног здања.

Накарада је рекао да није пресудно да на месту директора буде историчар уметности и истакао своју добру сарадњу са стручним већем и кустосима.

Конкурс за директора МСУ-а расписан је након што је истекао мандат вршиоцу дужности директора Виктору Кишу.

Киш је на то место постављен пре годину дана одлуком Владе Србије иако је претходно спроведен конкурс на који су се јавили Владислав Шћепановић, кустос Музеја Зоран Ерић, историчар уметности Бранислав Димитријевић и дотадашњи в.д. директора Слободан Накарада.

Његов избор као и руковођење пратиле су бурне реакције стручне јавности, због чега је председник УО Владислав Шћепановић у више наврата истицао као приоритет хитно расписивање конкурса и постављање стручне особе на чело Музеја савремене уметности.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала