Гуме за аутомобиле добијају нове ознаке /видео/

CC0 / Pixabay/Free-Photos / Аутомобилска гума
Аутомобилска гума - Sputnik Србија
Пратите нас
Гуме за аутомобиле, комбије и камионе добиће нове ознаке, пошто од маја ступа на снагу одлука ЕУ о ознакама које ће показивати обухватније информације о пнеуматицима.

На новој ознаци налазе се редизајнирани подаци о класи отпора котрљања и перформансама кочења на мокром, док је ниво буке означен бројем децибела и словима А, Б или Ц.

Новина је и што корисници могу да приступе додатним информацијама о изабраном пнеуматику у ЕУ бази података скенирањем кју-ар кода на налепници која иде уз гуму, пренео је Танјуг.

Гужва на аутопуту - Sputnik Србија
Аутомобили не загађују само издувним гасовима, један њихов део је 1.000 пута гори

Линк са кода води до базе података ЕПРЕЛ (Европски регистар производа за енергетско означавање), која садржи информативни лист о производу.

Кју-ар код показује све вредности на ознаци за одређени пнеуматик, као и почетак и крај производње тог модела.

Још једна нова карактеристика односи се на два пиктограма у дну налепнице, познатим и као тест пахуљице и пнеуматик без клинова, који су потврда да је реч о гуми са бољим приањањем на снегу и леду, у складу са новим ИСО стандардом.

Уз стандардну ознаку предвиђена је и могућност постављања симбола који се односе на тешке снежне услове (3ПМСФ), односно приањање на залеђеним путевима (само за пнеуматике Ц1).

Вест је и да ће од маја информације на ЕУ налепницама морати да буду доступне и за пнеуматике за тешка комерцијална возила (класа Ц1, Ц2, Ц3).

На новој налепници класе А-Ц остају исте. Када је реч о пнеуматицима Ц1 за аутомобиле и Ц2 за комби-возила, пнеуматици који су раније били сврстани у класу Е због отпора котрљања и приањања на мокром сада ће бити сврстани у класу Д (која је претходно била неупражњена), док ће гуме које су раније биле сврстане у класе Ф и Г бити сада у оквиру класе Е.

Нова ЕУ ознака на пнеуматицима ће омогућити потрошачима и да изаберу пнеуматике с ефикаснијом потрошњом горива, што може довести до значајних уштеда, а које се огледају у трошковима и емисијама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала