Кремљ саопштио детаље разговора Путина и Бајдена

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом
Председник Русије Владимир Путин током телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом  - Sputnik Србија
Пратите нас
Телефонски разговор лидера Русије и Америке, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, одржан је на иницијативу руске стране, а главно питање је било продужење споразума СТАРТ 3, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Јуче је одржан телефонски разговор председника Путина и председника Бајдена. То је била иницијатива руске стране. Ми смо предложили да се одржи тај разговор, у суштини, како би још једном честитали америчком колеги почетак рада на дужности председника Америке, што је председник Путин и учинио. Наравно, и како би се разговарало о најактуелнијим питањима, од којих је најважније ратификација споразума о продужењу СТАРТ 3 и уопштено одлука о продужавању споразума на пет година“, објаснио је Песков.

Према његовим речима, експерти су финализовали свој рад и лидери земаља су потврдили постојање таквог договора.

Песков је додао да је разговор Путина и Бајдена трајао нешто више од 35 минута.

„Разговор је био радни и отворен. Ако се сећате, Бајден и Путин су се састајали у Москви 2011. године и тада су се договорили да ће разговарати прилично отворено“, подсетио је Песков.

Он је додао да Путин и Бајден нису разговарали о могућности састанка уживо.

„Није разговарано о посетама, али је изражена спремност и намера да се настави дијалог“, рекао је Песков.

Председници су такође разговарали о сутуацији са Алексејом Наваљним и Украјини. Путин је разјаснио америчком лидеру став Москве по тим питањима.

Не може се говорити о ресетовању односа

Портпарол Кремља је нагласио да се за сада не може говорити о ресетовању односа са САД, јер за то тренутно не постоје услови.

„Не, не треба користити тај термин у будућности. Наравно, засад не постоје никакви услови за ресетовање. Постоји веома важно разумевање и сагласност о потреби продужавања споразума СТАРТ 3, што је изузетно важна заједничка тачка гледишта која ће бити реализована. Али, наравно, сада се не може разговарати о ресетовању односа“, додао је Рјабков.

„Довољно је што су председници јуче, указавши на постојање прилично озбиљних противречности, ипак истакли да је неопходан наставак дијалога“, прецизирао је руски дипломата.

Подсетимо, председници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајден, разговарали су јуче телефоном, а током разговора потврђено је да ће се Споразум о стратешком офанзивном наоружању продужити.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала