Љубинка Милинчић: Подмукли план Наваљног за смену Путина /видео/

© Sputnik / Бранко МаксимовићЉубинка Милинчић
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Пратите нас
Руси не воле оне који иду по своје мишљење на Запад. И Наваљни и они који су га из Берлина, као Лењина возом, одвезли блиндираним колима до самог улаза у авион, знали су да на демонстрацијама неће моћи да се окупи велики број демонстраната.

Њихова идеја и није била да се познати блогер пусти из затвора, већ подмукли план да се створи протестно расположење које ће се касније искористити за рушење Путина.

План се лако може назрети из иновација у начину организовања протеста. И овог пута позиви су долазили са друштвених мрежа, али се посебно истакао Тик-ток, традиционално намењен деци. Свакодневно су стизали позиви на „велику журку“ и упутства како се понашати ако дође до сукоба с полицијом.

Деца, главна мета подмуклог плана

И деца су изашла — у мањем броју од планираног, збуњена и зачуђена, нека и помало агресивна, па је полиција неке морала да води кући, а неке и у полицијску станицу. За многе је то било право ватрено крштење — напади на полицију, грудве, камење, бибер-спреј… Како ће догађај деловати на њихову психу данас, како ће се одразити на њихове ставове за две-три године, кад постану пунолетни — није тешко погодити.

Ко зна који по реду западни план за дестабилизацију Русије овог пута је осмишљенији и дугорочнији, али ипак и даље зависи од Руса — хоће ли родитељи, кад стигне следећи позив преко исте мреже, умети да им објасне да им је место у школи или ће пустити да им полиција поново објашњава, остаје да се види. Али једно је сигурно — организатори су баш на то рачунали, на бес и гнев те деце која су ових дана доживела потпуно непотребно ватрено крштење.

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаУчесници неовлашћеног митинга присталица Алексеја Наваљног у Москви.
Љубинка Милинчић: Подмукли план Наваљног за смену Путина /видео/ - Sputnik Србија
Учесници неовлашћеног митинга присталица Алексеја Наваљног у Москви.

А суботњи протести су постали главна тема готово свих светских медија. „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ их назива највећим демонстрацијама у Русији, „Обзервер“ проглашава Алексеја Наваљног главним противником Путина који грубо гуши протесте. Они уз то знају и да ће „неизбежно фалсификовање избора који ће се одржати у септембру донети додатну напетост“ и ,ваљда, однети Путина у историју. „Тајмс“ на примеру Русије види шта раде ауторитарни режими кад се суоче са законитим изазовима!

Могли су и много раније да се увере. Довољно је било да погледају Вашингтон, Париз, Амстердам. Тамо су „режими“ потпуно демократски — једино помало хапсе, туку, па и убијају... Ваљда је то дозвољено — ако се не догађа у Русији.

За „Вашингтон пост“ протести су доказ да Наваљни може да мобилише масовну подршку за конфронтацију са Путиновом владом.

Да подсетимо, у Русији живи нешто мање од 150 милиона људи. Протести који су се одржали окупили су, према подацима опозиције „неколико десетина хиљада“ људи, укупно. Па и да их је било двоструко више — не би представљали опасност ниједном општинском функционеру, а не Путину.

Шта се заправо догодило?

Алексеј Наваљни, познати блогер и од стране Запада проглашен највећим противником Путина, вратио се у Русију после лечења у Берлину и одмах је ухапшен на московском аеродрому зато што се, као условно осуђени, није јављао руској полицији. Он је одмах у затвору снимио видео-позив својим присталицама да изађу на протесте против Путина. Толико о строгости затвора у коме проводи дане. Узгред, чини се да је заборављено зашто је лондонска полиција годинама чекала да ухапси Асанжа — управо зато што је прекршио обавезу да се појави у полицији. И нико није због тога Лондону увео санкције.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПривођење на незаконитом протесту који је одржан у знак подршке Алексеју Наваљном
Љубинка Милинчић: Подмукли план Наваљног за смену Путина /видео/ - Sputnik Србија
Привођење на незаконитом протесту који је одржан у знак подршке Алексеју Наваљном

Неизбежна америчка амбасада

Подршку је добио од бројних западних медија, друштвеним мрежама су се ширили позиви да се изађе на протесте против „корумпираног“ режима... Неизбежна америчка амбасада је дала упутства за демонстранте. Да би подгрејали протестно расположење, сарадници Наваљног лансирали су десет година стари филм о тобожњем Путиновом дворцу. Кажу да је филм видело неколико десетина милиона људи — колико су му поверовали, види се и из чињенице да је на улицу изашло само неколико десетина хиљада. Можда зато што чак и аматерско око види да је у питању лош фалсификат. Толико лош, да се препознају лоше преведене енглеске речи у опису дворца.

Све остало је познато — и деца на улицама, и напади демонстраната на полицију, и одговор полиције... Москва је још једном показала да не трпи притиске. А Европа и САД су добили материјал за нове и нове санкције против Русије.

Прочитајте и:

Претходне емисије „Мој поглед на Русију“:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала