Немачка: Продужење Споразума о офанзивном наоружању пружа већу безбедност и Европи

© AP PhotoНемачки министар спољних послова Хајко Мас
Немачки министар спољних послова Хајко Мас - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки министар спољних послова Хајко Мас назвао је продужење Споразума о смањењу стратешког наоружања важном вешћу, напомињући да ће то пружити већу безбедност, укључујући и Европи.
„Споразум о стратешком офанзивном наоружању се продужава – то је важна вест којом нова америчка администрација шаље први сигнал. Продужење овог споразума између Сједињених Америчких Држава и Русије о смањењу стратешког нуклеарног наоружања заиста ће донети више безбедности, укључујући и Европи“, наводи се у изјави Маса коју је објавило Министарство спољних послова Немачке.

Према његовим речима, Немачка очекује да ће овај корак бити праћен „новим охрабрујућим сигналима“.

„Назадовање последњих година у вези са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета или Споразума о отвореном небу мора се хитно надоместити“, додао је Мас.

Такође је приметио да је неопходно узети у обзир технолошки „квантни скок“ последњих година по питању контроле наоружања.

„Шири преговори са међународним актерима за јачање глобалне контроле наоружања и архитектуре разоружања представљају императив“, рекао је Мас и додао да Немачка ради на предлозима за такав рад у оквиру Стокхолмске иницијативе за нуклеарно разоружање и серију конференција „Преиспитивање контроле наоружања“.

У уторак су председници Русије и Сједињених Америчких Држава Владимир Путин и Џозеф Бајден разговарали телефоном и изразили задовољство разменом нота о постизању договора о продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Како је навела Бела кућа, Бајден и Путин наредили су својим сарадницима да хитно раде како би успели да продуже Споразум до 5. фебруара, када Споразум истиче. Председник Русије предао је Државној думи на разматрање ратификацију Споразума. Према документу предлаже се да се Споразум продужи на 5 година, до 5. фебруара 2026. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала