Ново Министарство финансија САД спремно да обори долар?

CC0 / geralt / Може ли Америка да избегне финансијски колапс?
Може ли Америка да избегне финансијски колапс? - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка валута је пала на двогодишњи минимум, а неколико фактора истовремено врши притисак на њу. Финансијски аналитичари претпостављају да ће долар на крају изгубити половину вредности. За ово је увелико заслужно америчко Министарство финансија, на чијем ће челу бити шефица Федералних резерви Џенет Јелен. Колико дубок може бити овај пад?

Крајем децембра индекс долара је опао за пет и по одсто. Инвеститори су узнемирени због великог прилива свеже штампаних и необезбеђених долара у америчку економију. 

Од јуна стопа раста новчане масе ниједном није пала испод 22 одсто годишње, што је највећи показатељ у историји. 

Машина за штампање ће неизбежно подстаћи инфлацију, али Фед је већ променио циљну вредност: „у просеку два процента“ (уместо претходних „два процента“). То је учињено како се не би повећала кључна стопа ако инфлација премаши очекивања. Односно, регулатор намерава да одржи каматне стопе на нивоу око нуле. Ово ће подржати економију, али ће негативно утицати на долар. 

Шта обара долар

Након што су изгубили профит од улагања у доларске активе, инвеститори траже друге, мада ризичније опције, показало је истраживање агенција „Ројтерс“ о валутним стратезима. 

„Долар је и даље значајно прецењен по скоро свим показатељима, а монетарна политика Феда ће то поправити“, рекао је Кит Џукс, макростратег у „Сосијете женерал банци“.

 Још у новембру стручњаци су упозоравали да ће са новим председником Џоом Бајденом америчка валута неизбежно пасти. Демократе планирају додатни фискални подстицај и нови пакет помоћи – скоро три билиона. То ће ослабити долар у дугорочној перспективи, јер ће резултирати повећањем буџетског дефицита и повећањем спољног задуживања које је потребно за његово покривање. 

Шире вакцинисање је такође негативно за америчку валуту, јер обећава велико повећање економске активности и подрива аргументе у корист „најпоузданијег сигурног уточишта за инвеститоре“. На крају године, у контексту вести о вакцинацији, долар је забележио највећи годишњи пад од 2017. године

Песимистичне прогнозе

Прогнозе економиста нису за утеху. Према проценама банке „Ситигруп“, долазак демократа на власт ће „озбиљно повећати“ вероватноћу слабљења долара за 20 одсто 2021. године. Сличан сценарио изнео је бивши председник одбора директора банке „Морган Стенли Азија“ Стивен Роуч, указујући на растући дефицит америчког буџета и Федову политику која укључује кључне стопе око нула одсто

Познати финансијски аналитичар Џим Рикардс представља још мрачнију прогнозу. Он истиче да ће САД на крају морати да се ухвати у коштац са проблемом дуга, а за његово решавање биће потребна девалвација долара за 50 одсто

Истовремено, злато ће поскупети на 15 хиљада долара за унцу, сребро до 100 долара, предвиђа економиста. Он објашњава да су Сједињене Државе под притиском низа држава које су оспориле америчку доминацију у међународном финансијском систему. Пре свега, реч је о Русији и Кини. Москва и Пекинг откупљују много злата, потискујући долар из резерви. 

„Током последњих неколико година, Русија је знатно повећала своје златне и девизне резерве. Поред тога, Москва има изузетно мали спољни дуг. Ослањање Руса на племенити метал одавно није тајна, рубља је валута која је највише на свету обезбеђена златом“, објашњава аналитичар. 

Државни дуг већи него икад

Бајденов тим креће на посао. Биће смењени шефови свих министарстава. На пример, бивша шефица Феда Џанет Јелен добиће место председнице Министарства финансија, а она је, подсећа Блумберг, више пута „рекламирала предности слабог долара за амерички извоз“. 

Ово забрињава економисте. „Било би неразумно изгледати као активни присталица девалвације који је равнодушан према судбини долара“, рекао је Лари Самерс, секретар Министарства финансија председника Клинтона и шеф Националног економског савета Обамине администрације. Према речима Самерса, „доминантна улога долара у глобалном финансијском систему чини Министарство финансија одговорним за темељно испуњавање својих одговорности“.

Препоруке Џанет Јелен дао је и Хенри Полсон, бивши амерички министар финансија и бивши извршни директор компаније „Голдман Сакс“. „Каматне стопе су на историјском минимуму, а државни дуг је већи него икада од Другог светског рата“, истиче економиста. „Од кључне је важности зауставити нагли раст државног дуга. У супротном, долар ће пре или касније изгубити на својој вредности. Вашингтон неће моћи да извршава своје обавезе“. 

„Сједињене Државе не траже слабију валуту како би стекле конкурентску предност и морамо се одупрети покушајима других земаља да то учине“, рекла ја кандидаткиња за место шефа Министарства финансија на саслушању у комитету за финансије сената. 

Међутим, будућа министарка финансија већ је дала упечатљиву изјаву која не слути на добро за америчку валуту: позвала је на огромни прилив ликвидности у економију. За инвеститоре ово је сигнал за дугорочни пад долара, сматра Блумберг. 

У сваком случају, САД ће морати да „спусти“ долар: ово је важно за смањење трговинског дефицита. И ово је можда једини начин да Бајден опорави економију. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала