Русија преговара са афричким земљама о испоруци вакцине „Спутњик Ве“

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаПаковања вакцине "Спутњик Ве"
Паковања вакцине Спутњик Ве - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија води дијалог са Афричком унијом и појединим афричким земљама о могућим испорукама вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V), саопштило је руско Министарство спољних послова.
„Промоција руске вакцине ‘Спутњик Ве’ на страним тржиштима поверена је Руском фонду за директне инвестиције, чији представници од средине прошле године преговарају са афричким земљама, укључујући Јужноафричку Републику. Осим тога, у току је дијалог на ову тему са Афричком унијом, која је осим куповине вакцина од трећих земаља започела и проучавање питања испоруке руске вакцине ‘Спутњик Ве’ на овај континент“, наводи се у саопштењу Министарства.

Између осталог, 12. јануара су у формату видео-конференције одржани експертски разговори представника Руског фонда и Афричког тима за набавку вакцине против ковида 19, додаје се у саопштењу.

Овај тим је формиран у августу 2020. године на иницијативу председавајућег Афричке уније. Афричка унија планира да обезбеди вакцинацију за најмање 60 одсто становништва континента, што је око 780 милиона људи.

Јужна Африка и Лесото желе руску вакцину

Јужноафричка Република и Лесото разматрају опције за сарадњу са Русијом у вези са вакцином против вируса корона „Спутњик Ве“, саопштили су за Спутњик представници министарстава здравља афричких земаља.

„Наши локални партнери и научници имају заједничко мишљење о ‘Спутњику Ве’. Иако се свет суочава са конкуренцијом вакцина, срећни смо што смо део заједнице БРИКС-а и сада када имамо опције које, између осталог, развија руски институт ‘Гамалеја’, осећамо се безбедно. Стога, да, планови за набавку ‘Спутњика Ве’ се развијају“, изјавио је портпарол јужноафричког Министарства здравља Попо Маја.

Према његовим речима, представници јужноафричких власти већ су одржали неколико састанака са руским амбасадором у овој афричкој земљи. Портпарол Министарства здравља назвао је разговоре перспективним.

Лесото, суседна држава Јужне Африке, такође разматра могућности за сарадњу са Русијом у вези са вакцином.

„Сада улазимо у програм Ковакс. Али пошто постоји шири избор, а о вакцини ‘Спутњик Ве’ се говори у целом свету, наравно, морамо проучити ово питање“, рекао је за Спутњик министар здравља Лесота Мотлаци Мекелепо.

У среду је председник Русије Владимир Путин на Светском економском форуму у Давосу, који се ове године одржава у онлајн формату, изјавио да је неопходно да се координишу напори у свету за повећање доступности вакцина против вируса корона и пружи помоћ афричким земљама.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора и већ је добила одобрење за примену у Русији, Белорусији, Аргентини, Уједињеним Арапским Емиратима, Мађарској, Србији, Боливији, Алжиру, Ирану, Палестини, Венецуели, Парагвају и Туркменистану. Инициран је и процес регистрације у Европској унији и Светској здравственој организацији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала