Вучић: Споменик Стефану Немањи велики, тежак и прелеп, као и Србија /фото/

© Tanjug / RADE PRELICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Споменик Стефану Немањи је велики, тежак, леп и прелеп, баш као и Србија, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„И овај споменик је велики, зато што је прича о нама велика. И овај споменик је тежак, зато што је прича о нама често била тешка. И леп је, колико је и прича о нама лепа. Овај споменик је, дакле, и пре свега, прича, о нама. О томе ко смо били, где смо били, шта смо радили, и највише о томе шта смо данас и шта хоћемо да будемо“, истакао је Вучић на свечаном откривању споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Београду.

Вучић је навео да смо до Стефана Немање били племе, а од Немање до данас смо државотворни народ, истичући да је споменик Стефану Немањи, споменик великом жупану, али и Србији.

© Tanjug / RADE PRELICОткривање споменика Стефану Немањи на Савском тргу
Вучић: Споменик Стефану Немањи велики, тежак и прелеп, као и Србија /фото/ - Sputnik Србија
Откривање споменика Стефану Немањи на Савском тргу

У претходном периоду трудили смо се да Србију подигнемо из пепела, да обновимо и изградимо пруге, путеве, болнице, школе, али и да покушамо да вратимо веру у себе, у могућности и снагу српске државе, казао је Вучић.

Савски трг, на којем се налази споменик, навео је, место је које је изазивало стид, неуређено, прљаво, на срамоту не само града, већ и целе Србије, сада је потпуно другачији.

„Вечерас сам посебно срећан, јер овде, где стојимо, изнад, налази се и Храм посвећен Немањином трећем сину, великом Светом Сави. Како данас откривамо споменик, тако смо успели да за кратко време изградимо и осликамо мозаик у највећем православном храму. Тако ћемо обновити и Хиландар“, рекао је Вучић.

Успели смо оно најважније — економски земљу да опоравимо, национално да одбранимо, духовно да повратимо и уздигнемо.

© Tanjug / RADE PRELICВучић: Успели смо оно најважније — економски земљу да опоравимо, национално да одбранимо, духовно да повратимо и уздигнемо.
Вучић: Споменик Стефану Немањи велики, тежак и прелеп, као и Србија /фото/ - Sputnik Србија
Вучић: Успели смо оно најважније — економски земљу да опоравимо, национално да одбранимо, духовно да повратимо и уздигнемо.

„Имали су Срби Војислављевиће, Вукановиће, Властимировиће, жупане и краљеве, свеце, пре Немање. Да је Србији подарио само Светог Саву или само Стефана Првовенчаног, много би подарио, али подаривши обојицу, подарио је Србији јаку и први пут централизовану државу, суверени простор између истока и запада“, нагласио је Вучић.

Он је подсетио да Немања у рукама држи мач и Хиландарску повељу.

„До Немање смо били племе, од њега до данас државотворни народ. Зато држи мач, којим је правио и градио, затим чувао и штитио. До Немање смо били култура опонашања и превођења, од њега култура креације, хранитељства и писања, а то симболизује Хиландарска повеља“, рекао је Вучић.

Указао је да данашња церемонија није само чин откривања споменика, већ чин полагања рачуна о себи и свом идентитету.

"Стајати овде значи покајање за све године током којих смо га заборавили, али и свест да смо коначно открили корен из кога је настало најлепше дрво које се зове Србија", навео је Вучић.

Као што је Немања градио задужбине, ми данас морамо да градимо свесни да је наша садашњост задужбина наше будућности, рекао је председник Србије.

© Tanjug / RADE PRELICОткривању споменика присуствовао је и Милорад Додик.
Вучић: Споменик Стефану Немањи велики, тежак и прелеп, као и Србија /фото/ - Sputnik Србија
Откривању споменика присуствовао је и Милорад Додик.

„Без свести да је постојао неко пре нас, ко је имао снове које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ“, казао је Вучић.

„Стефан Немања и Свети Сава су сидро и крст српског народа“

Вучић је, указујући на значај твораца наше државе историје, истакао како реч Србија коју изговарамо данас није наша, већ је оних који су је сви стварали за нас.

„Много крви и много олова је у речи Србија и да је зато толика обавеза свакога ко се усуду да је изговори“, казао је Вучић.

Вучић је рекао да је било доста крви и ратова, али да упркос томе и треба да праштамо и да се кајемо. Он је поручио да нећемо да пристанемо тек тако да не постојимо, јер имам историју, име и наше очеве, на које треба да будемо поносни, као и да се нећемо одрећи наше историје, културе и језика.

„Нисмо их ни од кога отели, нико нам то није дао и зато немамо коме ни да их враћамо“, нагласио је Вучић.

© Sputnik / Александар МилачићОткривање споменика Стефану Немањи на Савском тргу
Вучић: Споменик Стефану Немањи велики, тежак и прелеп, као и Србија /фото/ - Sputnik Србија
Откривање споменика Стефану Немањи на Савском тргу

Нико неће натерати Србију да се одрекне свог имена и дела, казао је Вучић, додајући да поједини само маштају о томе и причају како ће изместити и уништити споменик Стефану Немањи и Храм светог Саве.

„Поручујем им да су Стефан Немања и Свети Сава, као и њихови споменици и храмови, сидро и крст српског народа и да нико их неће склонити из наших срца, нити са места где су заувек постављени“, нагласио је председник.

Вучић наводи и да је тај споменик својеврсна тачка који стављамо на крај једне приче о тешкој прошлости, лошим одлукама и поновном уздизању, пренео је Танјуг.

„Немања је био за нас почетак и овај споменик је за нас крај тог почетка. Он је доказ да је историја створила нас, али и да смо ми у стању да стварамо историју мира, знања и раста“.

© Sputnik / Алксандар Милачић Детаљ на споменику Стефану Немањи
Вучић: Споменик Стефану Немањи велики, тежак и прелеп, као и Србија /фото/ - Sputnik Србија
Детаљ на споменику Стефану Немањи

У име те историје смо овде данас и откривамо споменик, и нека га сви виде уздигнутог и осветљеног и виде Србију какву смо сви направили, поручио је Вучић и говор завршио речима Светог Саве који се обраћа своме оцу: „Моли Бога за нас Симеоне Блажени да се сачува твоје стадо неповређено, слава и сада - живела Србија“.

На Савском тргу свечано је на Савиндан откривен споменик једном од најзначајнијих српских владара, оснивачу средњовековне српске државе, великом жупану Стефану Немањи.
Споменик је потом, уз звуке звона са београдских цркава, и свечано осветљен.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала