Ф-35 не лети у Персијски залив: Бајден обуставља продају оружја савезницима на Блиском истоку

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Medley & Sky / Вишенаменски ловац Ф-35А
Вишенаменски ловац Ф-35А - Sputnik Србија
Пратите нас
Администрација америчког председника Џоа Бајдена увела је привремену забрану на продају оружја и војне технике Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима.

Администрација Бајдена је, како пишу западни медији, одлучила да ревидира продају оружја коју је одобрио бивши председник Доналд Трамп, између осталог, продају високо прецизног оружја Ријаду и ловаца Ф-35 Уједињеним Арапским Емиратима. Она тренутно „врши процене трансакција за испоруку оружја, вредног милијарде долара“. Поред тога, Вашингтон жели да буде уверен да оружје које се сада испоручује неће бити употребљено у Јемену.

Ове наводе је потврдио Спутњику и представник Стејт департмента.

„Стејт департмент привремено обуставља реализацију једног броја незавршених испорука оружја и продају у оквиру извоза оружја како би дали новом руководству могућност за ревидирање (продаје)“, наводи се у саопштењу представника америчког спољнополитичког ресора.

Није наведено који тачно уговори су обустављени.

Раније је агенција Ројтерс, позивајући се на изворе, саопштила да су Уједињени Арапски Емирати потписали споразум са САД о куповини 50 ловаца Ф-35 и 18 борбених дронова. Наводно, споразум је био потписан 20. јануара, око сат времена пре него што је Џо Бајден ступио на дужност председника САД.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала