Хрватска најављује слање протестне ноте Србији

© REUTERS / Antonio BronicЗастава Хрватске
Застава Хрватске - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска је данас затражила извињење Србије и најавила слање протестне ноте након што је члан српске делегације у посети Хрватској назвао Книн „српским и окупираним“ и пожелео да се над њим поновно вијори српска застава.

Милош Стојковић, хуманитарни радник и теолог, био је у делегацији предвођеној државним секретаром у српском Министарству државне управе и локалне самоуправе која је у среду обилазила српско становништво у Шибенско-книнској жупанији поводом српског верског празника Светог Саве, јавља Хина.

Пењући се на книнску тврђаву, Стојковић је, како наводи хрватска агенција, снимио видео у којем пријатеље поздравља са „српске окупиране територије“.

„Сада смо опет у нашој Крајини, ово вам је Книн, живела Србија одавде“, каже Стојковић у поменутом видео-снимку.

„Они славе овде ‘Олују’ такозвану, славе погром српског народа, а ми смо ту да им покажемо колико можемо и да је ово ипак српска крајина...“, рекао је и усмеравајући камеру у врх тврђаве додао: „Оно на врху је њихова застава, даће Бог да једном вратимо нашу, ово је окупирани српски Книн“.

Хрватско Министарство спољних и европских послова најоштрије је осудило тај, како се наводи, „скандалозан чин и слање порука којима се на најгрубљи начин вређа Република Хрватска и пропагирају поражене великосрпске идеје“, пренео је Танјуг.

„Посебно изражавамо жаљење што те неприхватљиве изјаве долазе од особе која је била део службене делегације из Републике Србије, за шта очекујемо службено извињење и недвосмислено ограђивање“, наводи се у саопштењу које је објавила Хина.

Из Загреба најављују да ће Хрватска послати протестну ноту Србији и кажу да хрватска полиција спроводи истрагу у вези са тим инцидентом.

Стојковић: Немам никакве везе са спорном објавом

Теолог Милош Стојковић изјавио је да нема никакве везе са спорном објавом на Фејсбуку.

"Немам никакве везе с том објавом, али баш никакве! Као што се јасно може видети, ја сам означен у објави. Нигде ме на видео-снимку нема, нити мог лика нити било чега. Марко Јелић и ја смо један до другог дали изјаву на Тврђави, руковали се, грлили и јасно сам за РТС рекао све онако како мислим", рекао је Милош Стојковић за "ШибеникИН", пренео је Танјуг.

Градоначелник Книна Марко Јелић, који је делегацију из Србије и примио, рекао је претходно том локалном порталу да се у среду на Стојковићевој Фејсбук страници појавио видео-снимак у којем је српски хуманитарац и теолог говорио како је "Книн град Републике Српске Крајине" и да ће се "застава на Книнској тврђави заменити".

Стојковић тврди да је спорни видео с Книнске тврђаве снимио неко други, а да се на његовом профилу појавио јер га је аутор снимка означио у објави.

"С човеком који је говорио мимо нас шетајући по тврђави немам лично никакве везе. Он је био један од 5,6 сниматеља који уопште није ни снимао нашу праву добронамерну активност, већ ме је, и не само мене, означио у објави. Јасно је да то није мој глас, нити ја имам ишта с нечијим приватним мишљењем", каже Стојковић, нагласивши да ће он своју "мисију хуманости и љубави наставити пуним срцем".

Поручио је и да политичке проблеме из прошлости, ако их неко има, треба решавати мимо хуманитарних удружења.

"Книн је баш пример добрих људских односа, то сам јасно рекао", рекао је Стојковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала