Нова епидемиолошка претња: Повратак бактерија отпорних на лекове

CC0 / / Вирус корона, илустрација
Вирус корона, илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Док је пажња у старачким домовима и болницама посвећена суочавању са ковидом 19 и његовим последицама, друге заразне и опасне клице отпорне на лекове појавиле су се у Флориди, Њу Џерсију и Калифорнији, као и у Индији, Италији, Перуу и Француској, закључили су здравствени стручњаци, аутори студије која је открила нову епидемиолошку претњу.

Кад је избила пандемија корона вируса, здравствени радници су се углавном фокусирали на мере превенције болести попут чишћења болничких соба, пресвлачења одела и чишћења друге заштитне опреме. Парадоксално је да су медицински радници имали мало времена да прате ширење других бактерија усред исцрпне борбе против пандемије корона вируса.

Здравствени стручњаци рекли су „Њујорк тајмсу“ да су се поново појавили неки организми отпорни на лекове, против којих су власти покушале да се боре и пре почетка пандемије, попут гљивице Кандида аурис. Према болничком епидемиологу у медицинском центру Санта Моника у Лос Анђелесу др Закарију Рубину, у последње време „цветају гљивице“.

Студија је показала да је након почетка пандемије било много мање праћења пацијената погођених тим гљивицама и другим клицама. Такви пацијенти су се спорадично премештали између старачких домова и јединица интензивне неге, доприносећи ширењу клица.

Аутори су указали и на употребу стероида за лечење ковида 19. Иако би стероиди могли ублажити симптоме вируса, имунолошки систем би оставили рањивим на друге клице.

Током прошле године било је неколико епидемија клица отпорних на лекове, за које се верује да су изазване ковидом 19. Више случајева гљивичних инфекција откривено је у Индији у децембру и у Калифорнији у јуну.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала