Нови НАТО позив против Русије и Кине: Заоштравање глобалних односа

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмерички председник и шеф НАТО – на дневном реду Русија, Ирак, Авганистан
Амерички председник и шеф НАТО – на дневном реду Русија, Ирак, Авганистан - Sputnik Србија
Пратите нас
Позив генералног секретара НАТО-а савезницима из Алијансе да повећају расходе за одбрану, а где се као разлог наводи „агресивно понашање Русије, тероризам и ризик од развоја Кине“, не одражава реалност, а притом је и опасан јер доводи до заоштравања глобалних односа, оцењује за Спутњик официр у пензији, професор Илија Кајтез.

Према његовим речима, познато је да је бивши амерички председник Трамп јако замерао својим савезницима, пре свега Немачкој и неким другим богатим савезницима, то што нису достигли први ниво од 2% БДП-а који би издвајали за НАТО, а касније и четири одсто БДП-а.

„Војницима никад доста средстава и никад доста пара. Дакле, ако би се гледао резон војника, војник увек има осећај неког безбедносног дефицита и увек би желео што је могуће више средстава за обуку, наоружање, опрему, убојна и нова, све суперсоничнија средства. То је логика којом се руководи тај војно-политички савез. Међутим, оно што је овде нереално и што, на неки начин, заиста не уважава реалност света јесте то што Запад, вероватно охрабрен Бајденовом победом, не жели да прихвати да се јавља мултиполарни свет и да та прича НАТО-а, која је била у зениту 90-их година, а што смо ми, нажалост, осетили на сопственој кожи, неумитно пролази“, напомиње Кајтез.

Нато позив против „непријатеља“ – Русије и Кине

Како каже, НАТО једноставно живи од непријатеља и они сада покушавају да од Русије праве непријатеља, противника, иако за то не постоји никаква реална основа. Напротив.

„НАТО све агресивније и све више прилази физичким границама Руске Федерације и притом стално говори како је за све крива Русија, а успут повремено спомену и Кину. Ради се, дакле, заиста о томе да је генерални секретар НАТО-а изгубио осећај за реалност, али мислим да ту у позадини стоји и прича и будућа борба за Северни пол. Наиме, тежиште борбе се пребацује на Северни пол, односно на потенцијално будућа велика, значајна налазишта природних, рудних и свих других богатстава“, указује професор.

Пуштање „димних бомби“

Он верује да је управо то један од разлога зашто се пуштају ове „димне бомбе“ о наводној опасности од Русије.

„Та опасност реално не постоји и ничим се не показује, а идеја је да се Русији, на неки начин, приђе још више стратешки по моделу опкољавања, али и да би се додатно подстакле те евентуално неутралне земље, или земље које нису толико одушевљене милитаризацијом Европе, да одвоје више средстава, војника и оружја за неко евентуално будуће надгорњавање у том делу света“, категоричан је наш саговорник.

Све води ка заоштравању

На питање да ли све то може да доведе до заоштравања глобалних односа, Кајтез каже да све води ка томе.

„Све више се ту укључују северне земље и ове три прибалтичке земље које не могу да обуздају своју русофобију. Ту је, нажалост, и Пољска, а игра се и на карту Украјине коју су НАТО и Запад потпуно „расточили“. Игра се затим на карту Грузије, Нагорно-Карабаха, дакле где год се евентуално може наћи нека слаба тачка Русије или потенцијалног „дворишта“ Руске Федерације, иде се ка томе да се односи заоштре“, напомиње професор Факултета за међународну политику и безбедност.
Антируси добили крила

Како каже, они који су антируски расположени добили су крила доласком новог америчког председника.

„Ентузијазам борбе против Русије и опкољавања те земље са победом Бајдена, наравно, нараста. Међутим, мислим да ствари неће ићи тако лако нити једноставно јер Бајден има великих проблема и тек ће их имати када у фебруару крене тај процес против Трампа“, закључује Кајтез.

Подсетимо, у саопштењу представника војног комитета НАТО-а Сјуарта Пича наводи се да је „Генерални секретар посаветовао савезницима да повећају војне расходе, да инвестирају у савремене могућности и гарантују да ће војници Алијансе остати спремни за реаговање на изазове као што је агресивно понашање Русије, тероризам и ризик од развоја Кине“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала