Родитељи треба да буду укључени у животе своје деце

© Depositphotos.com / JosekubeАпликација Тик Ток
Апликација Тик Ток - Sputnik Србија
Пратите нас
Од опасности друштвених мрежа као што је Тик ток, децу једино могу да заштите родитељи и то тако што ће бити активно укључени у њихове животе. Родитељи у XXI веку морају да буду активнији и технолошки писменији да би могли да испрате које садржаје дете гледа на друштвеним мрежама.

Вест да се деветогодишњи дечак удавио у Београду играјући „изазов“ на друштвеној мрежи Тик ток шокирала је Србију. Исти случајеви неколико дана раније догодили су се у Италији и на Тринидаду и Тобагу, где су због исте ишчашене игре, коју неки светски медији називају „новом верзијом руског рулета“, изгубљена још два млада живота.

„Изазов“ под називом Блекаут подразумева да деца ставе каиш око врата, стежу га и снимају се мобилним телефоном док не падну у несвест. Дечак из Београда је играо овај изазов и удавио се, док је био сам у стану.

Најбоља заштита деце – учешће родитеља у њиховим животима

Будући да се ради о деци од девет, односно десет година у случају из Италије, јасно је да се ради о деци која су способна да остају сама код куће док су родитељи у куповини или на послу, каже психолошкиња Александра Јанковић. Међутим, проблем је што се деца упуштају у разноразне „изазове“ по друштвеним мрежама, додаје она.

„Очигледно је да постоји озбиљан ризик и од самоповређивања, и од упуштања у активности које можда нису планиране као суицид, али су завршиле као суицидално понашање“, истиче Јанковићева.

Као најбољи начин заштите деце од ризика који собом носи коришћење друштвених мрежа, наша саговорница наглашава учешће родитеља у животима сопствене деце.

„Родитељи у XXI веку морају да буду активнији и технолошки писменији да би могли да испрате које садржаје дете гледа на друштвеним мрежама, да са њим прокоментаришу шта је њему тамо узбудљиво. Морају да буду у комуникацији са децом и да са њима разговарају зашто баш учешће у таквим изазовима, а не посматрање клипова који се тичу животиња или музике на пример – оних који су релативно безазлени“, објашњава она.

Родитељи морају да ухвате корак са напретком технологије и искушењима које оно носи за децу како би могли да испрате све што се са децом догађа.

Ниједан проблем који деца имају није неважан

Деца су спремна за експерименте различитих врста и тога је било у свим временима – сећамо се коришћења живог кромпира како бисмо добили температуру и избегли школу, каже Јанковићева.

„Увек је тога било, једини је проблем што је то постало готово неконтролисано. Нажалост,  функција родитеља сведена је на нешто што је прилично материјално и постварено. Родитељи деци купују скупе телефоне, скупу одећу, опрему, да би у оквирима вршњачких група могла да имају некакав статус, али оно на шта се заборавља јесу аспекти духовног и душевног развоја детета“, сматра она.

Без обзира колико су заузети, родитељи морају да развију сензибилитет за питања која су од животне важности за дете – идеја да се релативизују и минимализују проблеми која муче децу није добра.

„Деца имају озбиљан раскорак између интелектуалног и когнитивног, на једној и емоционалног развоја, на другој страни, који као да каска за њиховим другим потенцијалима. То је раскорак у коме се она не сналазе. Будући да немају баш добру процену ризика, да не могу да предвиде да би неке од њихових активности могле да се заврше фатално, а да су при томе импулсивна, деца реагују активностима које могу да се заврше трагично“, наводи Јанковићева.

Ствари су се промениле и родитељи морају да ухвате корак са оним што се догађа са децом, барем у смислу препознавања дечјих активности, како би постали барем заинтересовани за свет детета, коме свашта може да падне на памет, закључује Александра Јанковић.

Тик ток је бесплатна апликација за дељење разних видео садржаја, а посебно је популаран међу млађом популацијом јер омогућава производњу и дељење кратких клипова који могу да се синхронизују са популарним музичким хитовима. И ова друштвена мрежа, попут Јутјуба, створила је своје звезде.

Међутим, иако постоји опција родитељске контроле садржаја, случај са страдањем деце због „изазова“ Блекаут, очигледан је доказ да та опција није довољна гаранција да ће деца бити безбедна. Због погибије десетогодишње девојчице у Италији 20. јануара, италијанске власти одлучиле су да ограниче приступ Тик току особама чији узраст не може прецизно да се одреди.

Са друге стране, ова друштвена мрежа већ је била на мети критика због кршења прописа о приватности података деце, софтверске грешке у прикупљању корисничких података, али и због тога што су је користили и злоупотребљавали сексуални предатори. Уочи демонстрација, које су у Русији организовали следбеници опозиционара Алексеја Наваљног, Тик ток је коришћен за позиве малолетницима да учествују на демонстрацијама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала