Украјина увела нове санкције Русији

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски спровео је у дело одлуку Савета за националну безбедност и одбрану о персоналним санкцијама против правних и физичких лица из Русије.

Указ је објављен на сајту шефа државе.

„Поверити секретару Савета за националну безбедност и одбрану Украјине контролу над имплементацијом одлуке Савета, која је ступила на снагу овим указом“, наведено је у тексту.

На сајту није објављен сам санкциони списак. Једна од одлука Савета је поверљива.

Како је наведено, „реализацију и праћење ефикасности“ санкција требало би да обезбеди украјински кабинет министара заједно са украјинском Службом безбедности и Националном банком Украјине.

„Министарство спољних послова Украјине ће обавестити надлежне органе Европске уније, САД и других држава о увођењу санкција, а такође ће им поставити питање о примени сличних ограничавајућих мера“, наведено је у тексту указа.

Раније је Савет проширио ограничења против Москве, уносећи измене у одлуку од 14. децембра 2020. године.

Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу. Украјинске власти су раније више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“.

Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала