Захарова: Недопустиве изјаве немачког министра о дешавањима у Русији

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРуски опозиционар Алексеј Наваљни у притвору у Москви
Руски опозиционар Алексеј Наваљни у притвору у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјаве немачких политичара о унутрашњој политици Русије су недопустиве, Москва намерава да то стави до знања Министарству спољних послова Немачке, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Што се тиче изјава које себи дозвољава немачка страна, а посебно господин Маса и многи други представници, али пре свега он, заиста многе од њих у последње време доводе у недоумицу. Могу да кажем да ћемо ускоро обавестити Министарство спољних послова Немачка да сматрамо да су такве изјаве недопустиве“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Раније је немачки министар спољних послова Хајко Мас позвао на ослобађање притворених учесника недозвољених протеста одржаних у Русији 23. јануара, који су „мирно протестовали“ и за чије притварање „нема основа“. Осим тога, Мас је изјавио да Берлин намерава да прати суђење руском опозиционару Алексеју Наваљном, а затим да разматра реакцију на њега у Савету Европе.

Неодобрене протестне акције одржане су у суботу у различитим градовима Русије. Присталице опозиционог лидера Алексеја Наваљног позвале су људе да изађу на улице. Руско Министарство унутрашњих послова и Генерално тужилаштво више пута су упозоравали на одговорност и организатора и обичних учесника на неодобрене акције.  

Министарство спољних послова Русије раније је посаветовало стране политичаре који коментаришу ситуацију са Наваљним да поштују међународно право и позабаве се проблемима у својим земљама, а у понедељак је министар спољних послова Сергеј Лавров приметио да су изјаве западних политичара на ову тему као прекопиране. Са своје стране, портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да Кремљ не намерава да слуша изјаве из иностранства о Наваљном.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала