Заједнички успех Москве и Вашингтона: Како је свет примио договор о стратешком наоружању

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)САД тестирају нуклеарно оружје
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија
Пратите нас
О продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) између Русије и САД до 2026. године прича се са обе стране океана. Међународни експерти сматрају да се тај корак може оценити као безусловни успех Русије и Америке. Продужење споразума су подржале многе земље.

Пекинг је поздравио договор Русије и Америке о продужењу споразума СТАРТ 3 - кинеско Министарство спољних послова је саопштило да ће тај корак допринети глобалној стратешкој стабилности, миру и међународној безбедности. Пекинг се нада да ће земље што пре завршити неопходне процедуре за продужење споразума.

Споразум СТАРТ 3 тема је и у Паризу. Лист „Пуан“ пише да је продужење споразума једна од „најврућих“ дипломатских тема Москве и Вашингтона. „Фигаро“ подсећа да је раскид споразума могао резултирати стратешком кризом за саме Сједињене Америчке Државе.

И немачки медији су писали о продужењу овог важног споразума. „Франкфурт алгемајне“ наводи да је Москва и раније упозоравала да је неопходно продужити споразум како би се избегла нова трка у наоружању.

Изгледа да су и у Америци сагласни са тим аргументима.

„На основу онога што сам видео и што је саопштила администрација Доналда Трампа о новом споразуму СТАРТ 3, Русија извршава своје обавезе. И нови споразум није нека врста поклона који дајемо Русима. Он је очигледно и у нашем интересу у смислу да нам даје предвидиво ограничење језгра руског нуклеарног арсенала, као и да нам даје огроман приступ подацима и контролама које иначе не бисмо имали“, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Амерички лист „Нешенал интерест“ позива читаоце да прате како ће се даље развијати руско-амерички односи, након што су се померили са мртве тачке.

Подсетимо, у уторак су председници Русије и САД Владимир Путин и Џо Бајден разговарали телефоном, након чега су својим сарадницима наложили да се ангажују да споразум буде продужен пре његовог истека 5. фебруара. Истог дана Путин је предложио Државној думи одговарајући закон о ратификацији споразума. 

Прочитајте још:

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала