ЕМА: Комбиновање „Спутњика Ве“ и „Астра Зенека“? Може бити корисно, проучићемо

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида Спутњик Ве Института "Гамалеја"
Вакцина против ковида Спутњик Ве Института Гамалеја - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска агенција за лекове (ЕМА) сматра идеју комбиновања вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и „Астра Зенека“ интересантном, али сматра да она захтева пажљиво проучавање.
„То је веома занимљиво истраживање, које ће, надамо се брзо бити покренуто. Отворени смо за могућности давања прво једне, а затим друге вакцине. Ова стратегија може да буде корисна, спремни смо да разматрамо овакав приступ, јер он може да обезбедити бољу заштиту од ковида 19“, изјавио је представник Европске агенције за лекове.
Астра зенека вакцине - Sputnik Србија
Руски фонд и „Астра Зенека“ почињу испитивања комбиноване вакцине у три земље

Како је саопштено, ЕМА наставља да проучава податке о руској вакцини против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) ради могуће регистрације у Европској унији.

Раније је директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург изјавио, да ће комбинација вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и „Астра Зенека“ обезбедити имунитет од две године.

Гинцбург је крајем децембра прошле године рекао да је Центар „Гамалеја“ предложио колегама из Оксфорда да додају компоненту њихове вакцине компоненти која улази у састав вакцине „Астра Зенеке“. Оксфордска вакцина ће бити двокомпонентна, а то омогућава повећање снаге имунитета који ће настати након примене ове вакцине и продужити трајање заштитног дејства овог препарата.

Према његовим речима меморијске ћелије ће се због употребе такве двокомпонентне хибридне вакцине много боље формирати, а вакцина ће, сходно томе, штитити вакцинисану особу не 3-4 месеца, већ најмање две године, мада ће, наравно, бити потребан додатни рад да би се то експериментално доказало.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала