Европска агенција за лекове одобрила вакцину „АстраЗенеке“

© AP Photo / Gareth FullerВакцина против короне компаније „АстраЗенека“
Вакцина против короне компаније „АстраЗенека“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска агенција за лекове (ЕМА) препоручила је вакцину против вируса корона компаније „АстраЗенека“ за употребу на територији Европске уније.

ЕМА је навела и да се вакцина користи за спречавање корона вирусне болести код људи старијих од 18 година, да има 60 процента ефикасности и да се даје у две дозе у размаку од четири до 12 недеља.

У питању је трећа Ковид-19 вакцина коју је ЕМА условно препоручила за употребу на територији ЕУ, пренео је Танјуг.

„Овим трећим позитивним мишљењем додатно смо проширили арсенал вакцина доступних државама чланицама ЕУ у борби против пандемије и заштити својих грађана”, изјавила је извршна директорка ЕМА, Емер Кук.

У ЕМА наводе је већина учесника у студијама имала између 18 и 55 година и да још нема довољно резултата о ефикасности вакцине на особе старије од 55 година.

„Ипак се очекује заштита с обзиром на то да се имуни одговор примећује у овој старосној групи и заснива се на искуству са другим вакцинама. Пошто постоје поуздане информације о безбедности ове популације, научни стручњаци ЕМА сматрају да се вакцина може користити код старијих одраслих особа“, наводи се у саопштењу ЕМА.

Најчешћи нежељени ефекти код ове вакцине били су обично благи или умерени и поправили су се у року од неколико дана након вакцинације, а у питању су бол и осетљивост на месту убода, главобоља, умор, болови у мишићима, општи осећај лошег стања, грозница, болови у зглобовима и мучнина.

Европска комисија ограничила извоз вакцина из ЕУ, Западни Балкан изузет

Европска комисија усвојила је правило о обавезној ауторизацији извоза вакцина против ковида-19 које се производе на територији ЕУ и које су унапред договорене потписаним уговорима о набавци.

У Kомисији наводе да ће из ове мере практичног ограничавања извоза бити изузете земље из суседства Европске уније и оне покривене механизмом „Ковакс“.

„ЕУ ће у потпуности испоштовати своје хуманитарне обавезе и обезбедити вакцине обећане другим земљама“, поручено је у Kомисији.

Потпредседник ЕK Валдис Домбровскис изјавио је да је мера ауторизације извоза усвојена по хитној процедури, а да јој је циљ да се одмах обезбеди потпуна транспарентност о производњи вакцина и одредишту њихове испоруке, али и да се осигура испорука вакцина које је ЕУ наручила.

„Вакцине су кључне за привредни опоравак и окончање пандемије. Њихова испорука нашим грађанима је најважнији задатак у овом тренутку. Желимо да осигурамо да се сви договори о вакцинама које је ЕУ унапред наручила поштују“,  рекао је Домбровскис.

У ЕK наводе да је, како наводи Танјуг, ова мера временски ограничена до краја марта и да се односи искључиво на вакцине против ковида-19 договорене потписаним уговорима о набавци.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала