Шеф дипломатије Хрватске: Очекујемо објашњење и извињење Србије

© Tanjug / JAROSLAV PAPМинистар вањских послова Хрватске Гордан Грлић Радман
Министар вањских послова Хрватске Гордан Грлић Радман - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман изјавио је да од Србије очекују званично објашњење и извињење због спорног снимка објављеног на Фејсбук налогу теолога Милоша Стојковића о посети Книну.

Грлић Радман је, на конференцији за новинаре, рекао да је Хрватска упутила протестну ноту због тог инцидента српском Министарству спољних послова преко амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића, јавила је Хина.

„По наводима нашег амбасадора, министарство Србије се оградило, тако су му усмено рекли, од непримерених и штетних изјава из те видео објаве. Но, будући да смо ми службеним путем изразили протест, нотом, очекујемо исто тако појашњење, адекватну реакцију, извињење службеним путем од стране српске владе“, рекао је хрватски министар.

Шеф хрватске дипломатије је навео да полиција истражује инцидент и није искључио могућност да би, када се утврде све чињенице, Милош Стојковић могао да буде проглашен непожељном особом у Хрватској, пренео је Танјуг.

Хина још наводи, позивајући се на документ из српске амбасаде, да члан српске делегације на чијем је Фејсбуку објављен снимак у којем се говори о Книну као „српском окупираном граду“, уопште није требало да борави у том граду, него на Банији где је било предвиђено да дели помоћ страдалима у недавном земљотресу.

Делегација на челу са представником Министарства државне управе и самоуправе у којој је био Стојковић, требало је да борави у Хрватској од 24. до 26. јануара ради доставе хуманитарне помоћи страдалима у потресу у Сисачко-мославачкој жупанији, наводи се, према наводима хрватске агенције, у ноти српске амбасаде у Загребу послатој хрватским властима 23. јануара.

„Нажалост, та је посета била злоупотребљена на начин да је један члан објавио видео, скандалозан чин који Хрватска држи неприхватљивим и провокативним“, рекао је Грлић Радман.

Он је казао и да Хрватска нема сазнања да Стојковић то није учинио, али да се у сваком случају ради о члану српске делегације.

„Теолог који је дошао с хуманитарним циљем тај је циљ злоупотребио и нарушио врло осетљиве односе, што нас враћа у прошлост и узнемирује јавност“, оценио је Грлић Радман.

Подсетимо, Милош Стојковић је синоћ изјавио да нема никакве везе са спорном објавом на Фејсбуку, наводећи да је спорни видео с Книнске тврђаве снимио неко други, а да се на његовом профилу појавио јер га је аутор снимка означио у објави.

„Немам никакве везе с том објавом, али баш никакве! Као што се јасно може видети, ја сам означен у објави. Нигде ме на видео-снимку нема, нити мог лика нити било чега. Марко Јелић и ја смо један до другог дали изјаву на Тврђави, руковали се, грлили и јасно сам за РТС рекао све онако како мислим", рекао је Милош Стојковић за портал „ШибеникИН“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала